Varovani znesek naj bi se povišal in izenačil z neto minimalno plačo. Foto: BoBo
Varovani znesek naj bi se povišal in izenačil z neto minimalno plačo. Foto: BoBo

Ministrstvo za pravosodje bo s spremembo izpolnilo zavezo vlade iz socialnega sporazuma 2015-2016. Osnutek zakona predvideva odpravo pomanjkljivosti veljavne ureditve, s tem pa uresničitev ustavnega načela socialne države. Iz slovenske ustave namreč izhaja, da izvršba na plačo in druge prejemke dolžnika ne sme prizadeti v takšni meri, da bi bil ogrožen njegov eksistenčni minimum.

Zaveza iz socialnega sporazuma bo izpolnjena z minimalnim varovanim zneskom v višini neto minimalne plače, ki v primeru izvršbe ostane dolžniku. Letos je bila minimalna plača postavljena pri 604,35 evra neto. Osnutek novele tako predlaga zvišanje varovanega zneska s 70 na 76 odstotkov bruto minimalne plače, ki mora ostati po izterjavi t. i. navadnih terjatev. Po trenutno veljavnem zakonu varovani znesek glede na višino bruto minimalne plače, ki je letos postavljena pri 790,73 evra, znaša 553,51 evra, po novem pa bi dosegel 600,95 evra in se praktično izenačil z minimalno neto plačo.

Tarča o revnih zaposlenih
Revni zaposleni bodo tudi tema četrtkove Tarče. Gosti bodo ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, dr. Liljana Rihter s Fakultete za socialno delo, aktivist in ustanovitelj društva Žvižgač Bojan Krabonja, proizvodna delavka iz Gorenja Veronika Juvan, Milan Lukić iz Združenja delodajalcev Slovenije in Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Pri izterjavi privilegiranih terjatev oziroma preživnine spremembe niso predvidene in bo varovani znesek ostal pri 50 odstotkih bruto minimalne plače.

Ministrstvo za pravosodje načrtuje tudi omejitev izvršb na veteranski dodatek, saj bi vanj lahko posegli le pri izvršbi za izterjavo zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal. Predvideno je tudi, da se iz izvršb izvzame enkratne prejemke ob namestitvi otroka v rejniško družino.