Delodajalci za zvišanje minimalne plače, a z razbremenitvijo stroškov dela. Foto: MMC RTV SLO
Delodajalci za zvišanje minimalne plače, a z razbremenitvijo stroškov dela. Foto: MMC RTV SLO

evrov.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole je opozoril na velikanska razhajanja med minimalno plačo in zneskom, ki ga mora izplačati delodajalec.

Na dogodku, ki ga je organiziral ZDS, posvečen pa je bil problematiki minimalne plače. Ta v Sloveniji v neto znesku znaša vsega 561,46 evra (lahko se nekoliko poveča, če se v akontacijo dohodnine preračuna splošna davčna olajšava - v tem primeru znaša 604,35 evra), bruto 790,73 evra, bruto bruto pa 918,04 evra. Razlika, ki jo delodajalec plača na letni ravni, tako znaša med dobrih 3.700 in dobrih 4.300 evri.

Slovenija v nezavidljivi družbi Grčije
Slovenska bruto minimalna plača po statističnih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, ki zajemajo tudi evropske države, ki niso del EU-ja in ZDA, pade med 28 držav EU-ja na 20. mesto. Najslabša je Albanija s 157 evri, najbolje pa se odreže Luksemburg s 1.923 evri, je povedal Smole.

Smole je še izpostavil, da bruto minimalna plača v Sloveniji glede na podatka Eurostata znaša kar 51,4 odstotka bruto povprečne plače. Gre za najvišji delež v EU-ju, več kot 50 odstotkov pa dosegata še Grčija in Turčija.

Do tega je prišlo tudi zaradi 22,9-odstotnega zvišanja minimalne plače v letu 2010, ki je bilo izpeljano brez soglasja delodajalcev, je še dodal Smole.

Delodajalci za zvišanje minimalne plače
Smole je še povedal, da se takšna arbitrarna zvišanja kot v letu 2010 ne smejo več ponoviti in da ni nujno, da gredo spremembe v smer izločanja dodatkov.

Delodajalci se namreč zavzemajo, da se minimalna neto plača zvišala, a s pomočjo razbremenitve stroškov dela.

Torkov dogodek ZDS-ja je potekal, medtem ko sindikati mimo delodajalcev snujejo svoj predlog zakona o minimalni plači, ki bi spremenil definicijo minimalne plače tako, da ta ne bi več vključevala dodatkov.