Vizjaku sindikatov ni uspelo prepričati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vizjaku sindikatov ni uspelo prepričati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vizjak je namreč na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) zaradi slabega gospodarskega položaja predlagal spremembo zakona o minimalni plači, tako da se ta letos ne bi uskladila z rastjo cen življenjskih potrebščin. Delodajalci so ta predlog podprli, sindikati pa so ga ostro zavrnili. Minimalna plača se bo zato le zvišala, in sicer za 2,7 odstotka in bo znašala 783,66 evra.
Vizjak je na novinarski konferenci po seji ESS-ja v Ljubljani izpostavil opozorila urada za makroekonomske analize in razvoj ter delodajalcev, da bo zvišanje minimalne plače negativno vplivalo na konkurenčnost slovenskega gospodarstva in na delovna mesta.
Delodajalska stran je bila nad potekom razprave v tem delu razočarana. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je opozoril na "učinek domin", ki ga ima zviševanje plač v Sloveniji. Po njegovih besedah se z zvišanjem minimalne plače pojavlja tudi pritisk na druge plače. Opozoril je še, da vse manjši razkorak med plačami pelje v "uravnilovko in pospešeno izgubo delovnih mest".
Sodelavka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje pa je poudarila, da se je lani cena hrane in brezalkoholnih pijač zvišala za več kot štiri odstotke in da je večina dohodkov tistih, ki prejemajo minimalno plačo, namenjena prav prehrani in drugim življenjskim potrebščinam.