Ali je minister Vizjak pri nakupu delnic Telekoma zlorabil notranje informacije? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ali je minister Vizjak pri nakupu delnic Telekoma zlorabil notranje informacije? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Telekom
Agencijo za trg vrednostnih papirjev pa v največji opozicijski stranki PS sprašujejo, ali je sprožila postopke preverbe dvomov glede zlorabe notranjih informacij, ki naj bi jo zagrešila dva vplivna vladna funkcionarja. Foto: BoBo
Vizjakov nakup delnic odmeva

Če bo vlada v prihodnjih mesecih prižgala zeleno luč prodaji državnega deleža v Telekomu Slovenije, bosta z njo dobro zaslužila tudi direktor direktorata za javno premoženje Runjak in Vizjak, piše Dnevnik. Na ATVP-ju konkretnih informacij ne dajejo.

Runjak je 11. junija kupil 294 delnic Telekoma Slovenije, zanje pa je odštel 20.600 evrov. Slab teden pozneje je 250 delnic v vrednosti 17.250 evrov kupil še Vizjak. Ta je nato 18. septembra kupil še 400 delnic Telekoma Slovenije in zanje plačal 26.500 evrov.

Najprej so bile govorice
Že mesec dni po njunih nakupih so v dobro obveščenih krogih izbruhnile govorice, da se je vlada odločila za prodajo več državnih podjetij. Konec julija se je nato vlada na zaprtem delu seje odločila začeti postopke za prodajo Petrola, Zavarovalnice Triglav in - Telekoma.

Avgusta je Slovenska odškodninska družba začela pripravljati razpise za prodajo, ki jih je končala v začetku septembra in gradiva nato izročila ministru za finance Janezu Šušteršiču. Vlada je 24. septembra napovedala, da bo, če referenduma o Slovenskem državnem holdingu ne bo, v dveh tednih potrdila načrt prodaje državnega premoženja.

ATVP: Informacije o postopkih so zaupne
Ali gre pri nakupih omenjenih delnic zaradi suma trgovanja z notranjimi informacijami za kaznivo dejanje, bo morala ugotoviti Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Na ATVP-ju so povedali, da so informacije o konkretnih - morebitnih - nadzornih postopkih ATVP-ja zaupne. So pa pojasnili, "da ATVP spremlja vse informacije o morebitnih zlorabah trga finančnih instrumentov, ki ga trgovanje na podlagi notranjih informacij predstavlja".

"Skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov namreč za vse osebe, ki imajo dostop do notranjih informacij, velja prepoved trgovanja z notranjo informacijo v obdobju, ko informacija še ni bila javno objavljena. V primeru ugotovljenih kršitev ATVP vselej ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi," so zapisali.

Šušteršič ne vidi težav
Šušteršič je v četrtek govoril z Runjakom. Ta je nakup opravil junija, ko vlada po besedah Šušteršiča še ni vodila aktivnosti v zvezi s privatizacijo. "Vemo pa vsi, kar sem tudi sam večkrat javno povedal od začetka mandata, da obstaja interes za določena podjetja. To se je tudi odrazilo na borzi," je minister dejal na novinarski konferenci po seji vlade.

Septembra je bilo tako na Ljubljanski borzi po besedah Šušteršiča čutiti neko pričakovanje investicij ali privatizacij. "Tukaj ni bilo treba imeti nobenih notranjih informacij, da bi človek vedel, da se to lahko zgodi," je povedal.

Šušteršič glede na čas Runjakovega nakupa zato ne vidi težav. "Če pa bodo organi, ki so za to pristojni, zlasti ATVP, ugotovili kakršno koli kršitev, bomo pa seveda morali ukrepati," je dejal in dodal, da ista logika velja tudi za Vizjaka, s katerim se o tem natančno ni pogovarjal.

"Če želimo kar koli prodati, Telekom, Triglav ali kaj podobnega, je treba najprej sprejeti ustrezen akt v DZ-ju," je povedal Šušteršič in dodal, da še nič takšnega ni bilo predlagano na vladi ali koaliciji, prav tako še ni bilo v DZ-ju. "O tem, kar se govori, si pa lahko vsak ustvari mnenje," je dodal.

PS zahteva ministrova pojasnila
Odzvali so se v največji opozicijski stranki. V PS-ju tako zahtevajo od ministra Vizjaka, naj pojasni, na kakšnih ocenah je temeljila njegova odločitev za vlaganje v Telekom Slovenije, ter se opredeli do javnih kritik glede zlorabe notranjih informacij. Vlado pa pozivajo k sprejemu navodil, s katerimi bo od vladnih funkcionarjev zahtevala, da javno razkrivajo vse nakupe lastniških deležev, ki so jih v letošnjem letu opravili funkcionarji vlade v podjetjih, v katerih ima država lastniške deleže, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vizjakov nakup delnic odmeva