Demonstracije niso prava pot, ampak nadaljevanje socialnega dialoga, poziva Vizjak. Foto: MMC RTV SLO
Demonstracije niso prava pot, ampak nadaljevanje socialnega dialoga, poziva Vizjak. Foto: MMC RTV SLO
Pridružile se bodo tudi dijaške in študentske organizacije. Foto: BoBo
OZS
V OZS-ju so do poteze sindikatov kritični. Foto: BoBo
Jutri nas čakajo množični protesti

Vizjak je ob robu podpisa pogodbe med podjetjem Iskra Zaščite in nemškim koncernom Weidmüller dejal, da so za izhod iz krize nujne reforme, ki so bile v največji meri usklajene s socialnimi partnerji. Demonstracije same po sebi ne bodo rešile ničesar, so pa lahko opozorilo sindikatov, ki ga bomo v vladi vzeli zelo resno, je opozoril.
Po mnenju ministra je treba v Sloveniji najprej sanirati bančni sistem in izboljšati sistem upravljanja z državnim premoženjem. "Vse to pa se zaradi trenutnega kaosa ne more zgoditi," je poudaril. Blokada vladnih reform bi po njegovem mnenju preprečila napredek Slovenije.


"Če se bo zgodila blokada, bodo te rešitve ponovno na mizi, le da bodo bolj boleče," je opozoril. Izpostavil je, da vsi, ki bodo demonstrirali proti varčevanju, sicer nimajo "alternativnih scenarijev, ki bi bili izvedljivi in realni".
Dialog slabši kot pred 20 leti
Podpredsednik upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Ivan Jani Ulaga je glede svaril pred uničenjem socialne države, ocenil, da ima Slovenija na tem mestu težave. Za zagotavljanjem sociale so potrebna sredstva, ki jih ni dovolj, zato vlada porabo za socialo omejuje. "To je logičen zaključek stanja, v katerem je Slovenija," je dejal.
Na vprašanje, kako v tej luči vidi položaj socialnega dialoga, je odgovoril, da se socialni partnerji sicer pogovarjajo, a se ne slišijo. "Trdim, da smo danes na slabši poziciji kot pred 22 leti, ko smo se v tej državi začeli pogovarjati," je bil oster.
Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole medtem verjame, da je socialni dialog na primerni stopnji. Skupine, ki nenehno razmišljajo o referendumih in stavkah, pa po njegovih besedah predstavljajo velik problem in socialnemu dialogu ne dovolijo uveljavljanja vloge, kakršno bi imel sicer.
Vse sindikalne centrale pa se protestov ne bodo udeležile, saj pogajanja še trajajo. Med njimi je tudi zveza sindikatov Alternativa. A bo tudi Alternativa ob nesprejemljivih rešitvah, ki bi bistveno posegle v standard ljudi, zaostrila sindikalni boj, je povedal predsednik zveze Zdenko Lorber. Proteste je podprl tudi Sindikat delavcev radiodifuzije Slovenije.
Lahko pride do zastojev
Sindikati na protestih, ki bodo v soboto med 11. in 13. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani, sicer pričakujejo na tisoče ljudi. Policisti ob tem opozarjajo, da v tem času lahko prihaja do prometnih zastojev na več ljubljanskih ulicah in cestah.
Večje skupine pričakujejo iz smeri Vilharjeve ulice, ob Dunajski in Slovenski cesti do prireditvenega prostora ter iz Oražnove ulice ob Bleiweisovi cesti, Trgu Mladinskih delovnih brigad, Igriški ter Rimski ulici do Slovenske ceste in Kongresnega trga.

Jutri nas čakajo množični protesti