Minister za delo si pri nakupu delnic Telekoma ni pomagal  s t. i. notranjimi informacijami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Minister za delo si pri nakupu delnic Telekoma ni pomagal s t. i. notranjimi informacijami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je na podlagi informacij, da sta minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak in generalni direktor direktorata za javno premoženje in finančni sistem na ministrstvu za finance Matej Runjak kupila večje število delnic družbe Telekom Slovenije na podlagi notranjih informacij, uvedla nadzor nad tem nakupom.

ATVP je tako v nadzornem postopku ugotovil, da pri Mateju Runjaku ni mogoče govoriti o trgovanju na podlagi notranjih informacij, saj so bile informacije, ki naj bi jih uporabil za svojo naložbeno odločitev (nasprotni predlog glede višine dividende iz naslova delnic Telekoma Slovenije), objavljene, preden je bilo oddano naročilo za nakup delnic Telekoma Slovenije. Prav tako je bilo tudi v primeru ministra Vizjaka.

Po pojasnilu ATVP-ja zakonskim kriterijem notranje informacije tudi ne ustreza informacija o nameravani odprodaji državnega deleža v Telekomu Slovenije. Vlada pa se je v svojem odgovoru na zahtevek ATVP-ja izrekla, da "v obdobju od aprila 2012 dalje ni razpravljala o prodaji državnega deleža v družbi Telekoma Slovenije oziroma da točka s to vsebino ni bila uvrščena na nobeno sejo vlade".

Zato je odpadel sum, da je minister Vizjak v takšnih okoliščinah pridobil notranje informacije glede izstopa države iz lastništva v Telekomu Slovenije oziroma da je bilo njegovo trgovanje z delnicami Telekoma Slovenije izvedeno ob poznavanju s tem povezanih notranjih informacij.