Ministrica za delo Anja Kopač Mrak obžaluje, da GZS ni pristopil k sporazumu. Foto: BoBo
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak obžaluje, da GZS ni pristopil k sporazumu. Foto: BoBo

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer obžaluje, da GZS sporazuma ne bo podpisal. Na ministrstvu pa ne glede na to verjamejo, da bo sporazum dobra popotnica za čas sprejemanja reform.

Kot so poudarili na ministrstvu, GZS ni sodeloval v pogajanjih za socialni sporazum, v katerih bi lahko vsebinsko prispeval k uresničevanju svojih interesov. "Socialni sporazum bi bil tako dopolnjen tudi z njihovimi predlogi in takšnega bi verjetno podpisali," so dejali na ministrstvu.

Dokument je zaveza podpisnikov, pojasnjujejo na ministrstvu. Štiri delodajalska združenja, sedem sindikalnih central in vlada so se z njim zavezali, da bodo storili vse za boljše življenje državljanov, za njihovo socialno in ekonomsko varnost, so dodali. "Zaupanje, ki smo ga med pogajanji med seboj ustvarili vlada in socialni partnerji, je dobra popotnica za čas, ko bodo drug pri drugem iskali soglasje za spremembe delovne zakonodaje, zdravstvenega sistema, pokojninskega zavarovanja in plačnega sistema v javnem sektorju," so prepričani.


Podpis zavrnil le GZS

Upravni odbor GZS je v sredo sklenil, da ne pristopi k podpisu socialnega sporazuma 2015-2016. V začetku meseca so sporazum z vlado sklenile vse reprezentativne delodajalske in sindikalne organizacije. Sklep je bil na seji sprejet soglasno, gospodarstveniki pa o predlaganem sklepu niso niti razpravljali.

GZS je iz pogajanj o socialnem sporazumu izstopil, ko je vlada po besedah predsednika GZS-ja Sama Hribarja Miliča grozila z novimi dajatvami gospodarstvu. Pozneje, ko teh groženj ni bilo več, je bilo prepozno, da bi se priključili, o morebitnem podpisu pa so se želeli odločiti šele po njegovi sklenitvi, je pojasnil.

GZS: Premalo priložnosti za gospodarstvo
Izvršna direktorica GZS-ja za socialni dialog Tatjana Čerin je dodala, da je v socialnem sporazumu sicer nekaj priložnosti za gospodarstvo, vendar premalo. Kot meni, je dokument vsebinsko preobsežen, brez jasno določenih zavez, rokov, izvedbe in izvajalcev. Prav tako ni dovolj razvojno usmerjen in ne predvideva potrebnih reform, je poudarila.