Slovesen podpis socialnega sporazuma. Foto: BoBo
Slovesen podpis socialnega sporazuma. Foto: BoBo
Miro Cerar
Slavnostnega podpisa socialnega sporazuma se je udeležil tudi premier Miro Cerar. Foto: BoBo
Dušan Semolič, ZSSS
Sindikati bodo sami predlagali spremembe zakona o minimalni plači. Foto: BoBo
Sindikati za višjo minimalno plačo

Dokument med drugim napoveduje, da poleg davka na nepremičnine ne bo novih obremenitev, razen v primeru višje sile. Socialni partnerji pa se niso mogli uskladiti glede vprašanja minimalne plače, zato ga sporazum ne ureja. Sindikate pa je razočaralo tudi to, da v sporazumu ni predloga za insolvenčno zakonodajo, po kateri bi bili v primeru stečaja delavci najprej poplačani. Kot dober ukrep pa sindikati ocenjujejo spremembo zakona o izvršbi, po kateri ne bo več mogoča izvršba na minimalno plačo.

Skoraj vsi socialni partnerji so razočarani, da v sporazumu vprašanje minimalne plače ni urejeno. Sindikati so že napovedali, da bodo pripravili spremembe zakona o minimalni plači in ga, po zbiranju podpisov, vložili v državni zbor. Tudi predstavniki Obrtne zbornice Slovenije so razočarani nad tem, da jim vprašanja ni uspelo urediti, zagotavljajo pa, da so pripravljeni na dialog. Najbolj sicer pozdravljajo zavezo vlade, da ne bo uvajala novih dajatev.

O minimalni plači na delovni skupini
Ministrica za delo družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, ki je pogajanja vodila, je ob tem dejala, da se bodo s socialnimi partnerji pogovarjali še naprej, prepričana pa je, da bodo tudi našli skupne rešitve. Tako bodo zahtevo sindikatov o postopni izločitvi dodatkov iz minimalne plače reševali v okviru delovne skupine. Vlada sicer v letošnjem letu pripravlja izračune za obsežno davčno reformo, ki se pripravlja za leto 2016.

Cerar: Dosegli smo enotnost, zdaj jo moramo spoštovati
Slovesnega podpisa socialnega sporazuma se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je ob tem izpostavil pomen medsebojnega zaupanja: "V Sloveniji skoraj nihče več nikomur ne verjame na besedo." Zato je po mnenju Cerarja skrajni čas, da se s spoštovanjem sporazuma pokaže na enotnost pri usmerjenosti k skupnemu cilju.

O samem sporazumu je Cerar dejal, da je dobra podlaga za posamične rešitve, ki bodo pomagale pri izhodu iz težkih razmer, in dodal, da nekateri kazalniki, kot je zniževanje brezposelnosti in spodbudna gospodarska rast, že kažejo pot v pravo smer.

Zadnji sporazum potekel 2009
Sporazum je rezultat pogajanj, ki so se začela pred več kot tremi meseci, najintenzivneje pa so potekala ob koncu lanskega leta. Pogajalci so besedilo parafirali 20. januarja, nato pa so ga potrdile še vlada ter organi delodajalskih in sindikalnih organizacij. Zadnji socialni sporazum je potekel z letom 2009.

Sindikati za višjo minimalno plačo