V Koaliciji proti tajnim sporazumom so izpostavili, da Ceta
V Koaliciji proti tajnim sporazumom so izpostavili, da Ceta "ne prinaša nobene gospodarske rasti, na široko odpira vrata multinacionalkam, da bodo lahko tožile Slovenijo, kadar se jim bo zahotelo, in uvažale svoje GSO-dobrote na naše police". Foto: BoBo

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so ta teden javno odgovorili na vprašanje Koalicije proti tajnim sporazumom o tem, zakaj namerava naša država podpreti Ceto. "Študija učinkov res kaže zanemarljive učinke sporazuma Ceta na Slovenijo, kot je kazala tudi študija o vstopu Slovenije v EU," so zapisali.

Za nekatere panoge so predvideni celo negativni učinki, vendar pa so ti učinki majhni in so znašali med nič in slabih sedem stotink odstotka v 10 letih, so pojasnili. Tudi pozitivni učinki so majhni, so dodali in ob tem pomirili, da se pravila glede uvoza gensko spremenjenih organizmov ne spreminjajo.

Glede mehanizma reševanja sporov med vlagatelji in državo (ISDS) "pa še potekajo pogovori o možnih spremembah v okviru pravnega prečiščenja". Hkrati pa so spomnili, da je vrednost kanadskih naložb v Sloveniji ob koncu lanskega leta znašala pol milijona evrov.

Ministrstvo: Nič nimamo s tem
Na ministrstvu so spomnili tudi, da je sklepanje prostotrgovinskih sporazumov v izključni pristojnosti EU-ja. "Odločitev za sklepanje sporazuma s Kanado je bila sprejeta na ravni celotnega EU-ja, ki od sporazuma pričakuje pozitivne učinke," so poudarili.

Našteli so učinke sporazuma: odpravo carin, harmonizacijo tehničnih predpisov za lažji izvoz evropskih avtomobilov v Kanado, liberalizacijo trgovine s storitvami - z izjemo javnih storitev - olajšanje selitev delavcev, odpiranje kanadskega trga javnih naročil za podjetja iz EU-ja na vseh ravneh oblasti. Na osnovi sporazuma naj bi prišlo tudi do sporazuma na področju vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij.

Študije kažejo tudi, da bo izvoz slovenskih podjetij, ki že izvažajo v Kanado, s sporazumom Ceta postal nekoliko bolj konkurenčen. "Potencialne, še ne izkoriščene priložnosti obstajajo za živilsko industrijo ter za povečanje posrednega izvoza pri storitvah in v avtomobilski industriji," so zapisali na ministrstvu.