Nekateri izmed govorcev so opozarjali na skorajda katastrofične posledice, ki naj bi jih ratifikacija sporazumov imela za naša življenja. Foto: BoBo
Nekateri izmed govorcev so opozarjali na skorajda katastrofične posledice, ki naj bi jih ratifikacija sporazumov imela za naša življenja. Foto: BoBo
Po Sloveniji ljudje glasno nasprotovali sporazumom


V Ljubljani je okoli 150 protestnikov slovensko in druge evropske vlade pozvalo, naj zavrnejo trgovinski sporazum med EU-jem in ZDA (TTIP), med EU-jem in Kanado (Ceta) ter o trgovanju na področju storitev (Tisa). Protesti so potekali tudi v Mariboru, Kopru in Trbovljah.

"Oblastem sporočamo, da ne sprejemamo teh sporazumov, jih ne želimo in pričakujemo, da jih bodo naša vlada in vlade po svetu zavrnile," je poudaril Andrej Gnezda iz Umanotere, članice Koalicije proti tajnim sporazumom, ki je pripravila današnje proteste. Ob tem je izrazil prepričanje, da se očitno naša politika za te resne teme ne zavzame, da nima interesa oziroma meni, da tukaj nima česa storiti in odločitev ni njena. "Očitno bodo prepustili zadevo v odločanje drugim," je menil Gnezda.

Sporočilo, ki ga bo komisija težko spregledala
"To ni prost pretok kapitala, dela in ljudi, temveč izkoriščanja,"
pa je svoje nestrinjanje s tovrstnimi sporazumi za MMC pojasnil Roman. Veliko težavo predstavlja tudi zunajsodni poravnalni mehanizem ISDS, na katerega sta spomnila tudi Miha Pitako iz Solidarnosti in evropski poslanec Igor Šoltes.
Šoltes v Evropi v zadnjem času čuti tudi "manjšo gorečnost pri zagovornikih sporazuma, zlasti ker se je pokazalo, da se nekaterih stvari preprosto ne da zrušiti". Opozoril je, da je 3,2 milijona podpisov proti sporazumom tako močan signal, da ga tudi Evropska komisija ne bo mogla spregledati.

Članica Koalicije proti tajnim sporazumom je tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je do sporazumov kritična iz dveh razlogov. "Prvi razlog je, da se vse počne tajno. O tako pomembnih stvareh, ki bodo usodno zaznamovale življenja ljudi, ki tukaj živimo, se absolutno ne bi smeli pogajati pod mizo," je pojasnil predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Semolič se boji, da bodo tovrstni sporazumi ustvarili dodaten pritisk na minimalno plačo, pokojninski sistem in socialne blagajne. "Gospodom v Bruslju moramo reči ne in opozoriti našo vlado, naj bo tukaj pokončnejša. Naj ne mečka in ne čaka, kaj bodo rekli veliki. Gre za take teme, da smo tudi mi tukaj veliki," je poudaril Semolič, ki se je zavzel za gospodarsko rast na račun znanja, zdravja ljudi, z večjo pravičnostjo in solidarnostjo.

SMC: Podpiramo sporazume, ki so dobri za posel
Na očitke protestnikov so se odzvali tudi v SMC-ju, kjer so zapisali, da podpirajo vse sporazume, ki krepijo posel in domačim podjetjem odpirajo možnosti na svetovnem trgu ter s tem odpirajo delovna mesta doma.

K temu po njihovem mnenju lahko prispeva tudi CETA, sporni mehanizem ISDS-ja pa da naj bo pregleden, se pravi, da natančno določa pravice in dolžnosti strank. "Trgovinski sporazumi, kar velja tudi za sporazum CETA, morajo ohranjati doseženo raven EU-standardov, kar seveda vključuje področje varstva okolja, zdravje ljudi, zagotavljanje delavskih in socialnih pravic in spoštovanje predpisov o varni hrani," so še zapisali.

Po Sloveniji ljudje glasno nasprotovali sporazumom