Predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu nimajo pooblastila delavcev za soglasje k morebitnemu stečaju. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu nimajo pooblastila delavcev za soglasje k morebitnemu stečaju. Foto: MMC RTV SLO
Z Mipom v stečaj tudi Pomurka
Stečaj Mipa

Uprava je med drugim tudi predlagala, da bi oblikovali novo družbo, ki bi od stečajnega upravitelja najela vitalne dele Mipa, sta povedala predsednik nadzornega sveta Miran Žilavec in koordinator skupine Mip Vojteh Volk. "Nadzorni svet ne more imeti nobenih načrtov," je dejal Žilavec. "Kaj se bo zgodilo z zaposlenimi, je samo po sebi umevno. Gre za zelo problematičen socialno-ekonomski primer, a mimo tega ne moremo," je še dodal.

Volk pa je povedal, da je stečaj vedno najslabša oblika tako za delavce, kot tudi zaposlene in da so zgoraj navedeni predlog nadzornemu svetu dali zato, da bi vse tovarne podjetja lahko začele normalno s proizvodnjo. Ob tem dodaja, da po njegovih je to trenutno najbolj primerna oblika, da se ohranijo delovna mesta, blagovna znamka, trg ter vse pogodbe s trgovci tako doma kot v tujini.

Družina Volk zapušča Mip
Glede svoje morebitne krivde za nastali pololožaj pa je dejal: "Ko smo prišli v Mip in Pomurko, sta bili to razmeroma zelo zadolženi podjetji, tehnološko nesodobni in bilo je treba pripraviti podjetje za evropski trg." Po njegovih besedah je uprava pri tem izkoristila prvo finančno perspektivo (s 40 odstotki nepovratnih sredstev) in vložila v posodobitev tehnologij.

Ko so te investicije načrtovali, so jih banke potrdile in "nismo brezglavo investirali", pravi. Dodaja, da se je denar v času, ko so bile investicije v teku, še za enkrat podražil. "V skupini smo imeli več kot štiri milijone evrov več stroškov financiranja kot leta 2005. To je bil eden od vzrokov, da nismo uspeli izpeljati investicij do konca," pravi Volk.

Drugi vzrok je, da so leta 2006 cene surovin porasle za več kot 100 odstotkov in bi za vzdrževanje enake ravni proizvodnje potrebovali 20 milijonov evrov več obratnega kapitala. "Ta obratni kapital, ker je bilo podjetje že v slabši kondiciji, ni prišel in proizvodnja se je manjšala," je povedal.

Sicer pa kot je zgotovil, družina Volk zapušča Mip. "Od Mipa sem se poslovil. Če bodo potrebovali, bom povedal svoje misli, mislim pa, da smo svojo zgodbo v Mipu zaključili," je dejal.

Bankam Mip dolguje več kot 70 milijonov evrov, opozarjajo pa, da je konverzija terjatev v lastniške deleže vprašljiva, saj je Mip preveč zadolžen. Banke se tako bojijo, da bi bilo zaradi skritih obveznosti družbe za zagon proizvodnje potrebnih več kot 18 milijonov evrov. Vse to so razlogi, da bodo svoje možnosti banke znova preučile v začetku aprila, potem ko naj bi z revidiranim poročilom poslovanja družbe prejele tudi verodostojne podatke.

"Vse naložbe, ki jih imajo banke v Mipu, so zavarovane s hipoteko. Če bodo to prodajale, bodo iz mase iztržile mnogo več, če bo podjetje delujoče, kot če podjetje prodajo v nedelujočem stanju," meni Volk, ki še dodaja, da blagovna znamka ne sme izginiti s polic.

A. M./M. R.

Z Mipom v stečaj tudi Pomurka
Stečaj Mipa