Mipovi izdelki se bodo vrnili na police prodajaln. Foto: MMC RTV SLO
Mipovi izdelki se bodo vrnili na police prodajaln. Foto: MMC RTV SLO

51 ljudi.

Po uspešnem petkovem poskusnem zagonu proizvodnje je Panvita, ki je najela del obratov v Kromberku, tudi uradno začela delo. Po zagonu strojev za proizvodnjo mortadele nameravajo še ta teden pognati tudi proizvodnjo kuhanega pršuta. "Prve izdelke za trg bomo imeli že konec tega tedna," je pojasnil član uprave skupine Panvita Igor Banič.

Panvita, ki je del kromberških obratov Mipa najela od stečajnega upravitelja Miroslava Benedejčiča, je proizvodnjo oživila skupaj z novogoriško družbo Mig, v kateri se je združilo 20 nekdanjih zaposlenih v Mipu. Znova so zaposlili 51 delavcev, ki bodo izdelali med 50 in 60 ton mesnih izdelkov mesečno.

Izdelki po Mipovih receptih
Panvita bo izdelke prodajala pod Mipovo blagovno znamko, saj so z Benedejčičem sklenili tudi licenčno pogodbo. Pooblaščenec stečajnega upravitelja, zaposlen pri Mipu v stečaju, bo tako dajal navodila, kako mešati surovine, da bodo proizvodi taki, kot so bili pred stečajem Mipa.

"Pogovori s trgovci so bili relativno uspešni, saj so pokazali zanimanje za vrnitev Mipovih izdelkov na trgovske police. S tremi največjimi trgovskimi verigami smo se dogovorili, da se do konca meseca oz. v začetku novembra Mipovi izdelki vrnejo v prodajalne," je povedal Banič.

Panvita po najemu tudi lastnik obrata?
Po njegovih besedah je ponoven zagon dela Mipove proizvodnje v Kromberku Panvito stal pol milijona evrov. Predstavniki Panvite so že pred časom potrdili, da jih zanima tudi nakup kromberškega dela Mipa. Po sklenjeni šestmesečni najemni pogodbi ima Panvita predkupno pravico za nakup na 30 milijonov evrov ocenjenega kromberškega obrata v okviru stečajnega postopka.

V tolminskem obratu dela 15 ljudi
Kot je znano, so sredi avgusta stroje pognali tudi v Mipovem tolminskem obratu za proizvodnjo salam. Te je za pol leta najelo mariborsko mesnopredelovalno podjetje Košaki in znova zaposlilo 15 ljudi.