Povprečno gospodinjstvo ima v uporabi dva ali tri prenosne telefone, medtem ko ima vsaj en službeni prenosni telefon 22 odstotkov gospodinjstev. Foto: EPA
Povprečno gospodinjstvo ima v uporabi dva ali tri prenosne telefone, medtem ko ima vsaj en službeni prenosni telefon 22 odstotkov gospodinjstev. Foto: EPA
Tržni delež Telekoma Slovenije na področju mobilne telefonije še naprej pada. Foto: BoBo

Slovensko gospodinjstvo je za elektronske komunikacije oktobra odštelo v povprečju 44,60 evra, za mobilno telefonijo pa 49,10 evra. Mesečni izdatki za elektronske komunikacije brez mobilne telefonije so tako nekoliko nižji kot leto pred tem, ko so znašali 46 evrov.

S tem se je ustavilo naraščanje tovrstnih stroškov, ki se je nakazovalo od leta 2010 do leta 2012, ugotavljajo v letošnji izdaji poročila o raziskavi mesečnih izdatkov gospodinjstev za storitve elektronskih komunikacij.

Stroški večini oziroma 76 odstotkom vprašanih ne predstavljajo razloga za prekinitev naročniškega razmerja za elektronske storitve (medmrežje, televizija, fiksna telefonija). Delež tistih, ki razmišljajo o prekinitvi naročniškega razmerja, je letos celo rahlo padel, s 26 na 24 odstotkov.

Višji stroški za mobilno telefonijo
Povprečni mesečni stroški gospodinjstva za mobilno telefonijo so se v primerjavi s preteklim letom nekoliko povišali, in sicer s 47,90 na 49,10 evra, vendar pa niso presegli stroškov iz leta 2011, ko so znašali 50,80 evra.

Več kot polovica oziroma 52 odstotkov anketiranih je še vedno mnenja, da so stroški za mobilno telefonijo previsoki.

Prenosne telefone imajo skoraj vsa gospodinjstva
Mobilno telefonijo imajo v 97 odstotkih slovenskih gospodinjstev. Povprečno gospodinjstvo ima v uporabi dva ali tri prenosne telefone, medtem ko ima vsaj en službeni prenosni telefon 22 odstotkov gospodinjstev.

Med ponudniki je najpogostejši Telekom Slovenije (letos 63 odstotkov, lani 66 odstotkov), sledita mu Simobil (letos 39 odstotkov, lani 30 odstotkov) in Tušmobil (letos 15 odstotkov, lani 13 odstotkov).

Uporaba mobilnih podatkovnih storitev je prav tako nekoliko višja. Delež tistih, ki uporabljajo vsaj eno obliko mobilnega medmrežja, letos znaša 26 odstotkov, lani je znašal 24 odstotkov. Povprečni mesečni izdatki za mobilne podatkovne storitve pa so se v enem letu zmanjšali kar za 5,50 evra, na 19,10 evra.