V Telekomu pravijo, da se prilagajajo novim tržnim razmeram. Foto: BoBo
V Telekomu pravijo, da se prilagajajo novim tržnim razmeram. Foto: BoBo
Za naročnike Mobitela se spreminja tudi obračunski interval pogovorov. Foto: EPA
Simobil
Tudi drugi operaterji svoje storitve zaračunavajo po podobnih časovnih razmikih. Foto: BoBo

V največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju so se za podražitev odločili zaradi naraščajočih veleprodajnih stroškov na ravni mednarodnih sporočil SMS, ki jim jih zaračunajo tuji operaterji za posredovanje sporočila v njihovo omrežje, so pojasnili.

Podražitev velja tudi za naročnike, ki imajo določeno število zakupljenih sporočil SMS, čeprav še niso dosegli zgornje meje zakupljene količine. Za predplačnike in tiste, ki plačujejo po porabljenih količinah, pa uveljavljena sprememba pomeni za 10 centov dražje SMS-sporočilo, če ga bodo poslali na tujo mobilno telefonsko številko.

Nov obračunski interval
Poleg tega so se v Telekomu Slovenije za Mobitelove naročnike 1. oktobra odločili uveljaviti nov obračunski interval klicev. Namesto dolgoletnega obračunskega intervala 60/15, ki so ga uporabljali doslej, so se zdaj odločili uvesti interval 60/60, kar pomeni, da bo Telekom v celoti obračunal vsako začeto minuto pogovora.

Nov obračunski interval bo veljal za obračun pogovorov v Sloveniji, in sicer za vse naročnike storitev Mobitel, razen za naročnike paketov Džabest 250, Džabest 2000, Džabest 3000 in Itak Džabest.

Za predplačniške uporabnike ostaja obračunski interval nespremenjen, torej 60/1, kar pomeni, da se prva minuta pogovora obračuna v celoti, nadaljnji pogovor pa glede na porabljene sekunde. Kljub spremembi v Telekomu ne pričakujejo večjih sprememb pri končnih položnicah njihovih uporabnikov.

Zveza potrošnikov Slovenije ob tem pojasnjuje, da imajo naročniki do uveljavitve spremembe še vedno možnost, da preverijo, ali je njihov operater še vedno dovolj konkurenčen. Slednje lahko brez sankcij storijo tudi, če so z Mobitelom sklenili pogodbo o vezavi, piše na spletni strani zveze.

Vendar pa še vedno velja, da bodo morali vsi, ki so kupili opremo po subvencionirani ceni, zanjo ob zamenjavi doplačati, ne glede na to, ali jo bodo vrnili - v tem primeru se zaračuna uporabnina - ali jo zadržali - v tem primeru se plača preostalo vrednost.
Tudi drugje podobna politika obračunavanja
Kakšna pa je politika zaračunavanja odhodnih klicev? Simobil za vse svoje uporabnike mobilne telefonije uporablja obračunski interval 60/60. V Tušmobilu so pojasnili, da je obračunavanje odvisno od paketa. V večini starejših paketov je obračunski interval 30 sekund, v novejših paketih pa 60 sekund.

V Debitelu uporabljajo štiri različne intervale. Pri novejših naročniških paketih, ki imajo zakupljene minute, obračunavajo klice v omrežja Mobitela, Debitela in Izimobila po intervalu 60/15 (prva minuta se zaračuna v celoti, nato se obračunava v 15-sekundnih razmikih), tako za zakupljene enote, kakor tudi za minute nad zakupljeno količino. Za klice v vsa preostala mobilna in stacionarna omrežja v Sloveniji pa je v teh paketih interval 60/30 in velja tako za zakupljene enote kakor tudi za minute nad zakupljeno količino.

Pri starejših Debitelovih naročniških paketih, ki nimajo zakupa minut, je obračunski interval 60/1 in je enak za klice v katero koli omrežje v Sloveniji. V predplačniškem paketu pa imajo obračunski interval 30/30.

Uporabniki Izimobila imajo možnost izbire med tremi različnimi obračunskimi intervali, in sicer 15/15, 60/15 ter 180/15. Pri T-2 imajo za uporabnike mobilnih paketov z vključenimi oz. zakupljenimi količinami storitev uveljavljen obračunski interval 60/60. Ko porabijo vse vključene količine, jim vse odhodne klice obračunavajo po intervalu 60/1. Zunaj zakupljenih količin uporabljajo interval 60/1. Ponudnik storitev mobilne telefonije Bob klice v domačih mobilnih in stacionarnih omrežjih obračunava po intervalu 60/60.