Sprememba lastniške strukture škodi javnemu interesu, meni ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Javna razsvetljava
Sprememba lastniške strukture škodi javnemu interesu, meni ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Javna razsvetljava

MOL ima v podjetju 43,7 odstotni delež, 51,15 odstotka pa je v lasti podjetja Enluks, medtem ko so prejšnjo lastniško strukturo sestavljali MOL in zaposleni v podjetju.

Delovanje v nasprotju z javnim interesom
Nova lastniška struktura (MOL in Enluks), po mnenju MOL-a, ni več v skladu z zaščito javnega interesa, ampak je zanj celo škodljiva. Lastništvo se je nagnilo na stran tistega, ki si želi zgolj dobička, je med drugim dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Mestni svet bo koncesijsko pogodbo predvidoma razdrl na seji konec septembra, MOL pa bo proti nekdanjemu in zdajšnjemu direktorju Javne razvetljave, Jožetu Šolarju in Marku Bizjaku, vložil tudi odškodninski tožbi.

MOL bo tožil direktorje
Pred spremembo lastniške strukture je vodstvo podjetja napovedalo, da bodo zaposleni svoj lastniški delež prodali MOL-u, kar je odvrnilo od nakupa tudi Ivana Zidarja. Podjetju Energetika, ki bo po pooblastilu MOL-a opravljalo pravni pregled družbe, pa niso povedali, da nameravajo delež prodati nekomu tretjemu.

Posle bo prevzel LPT
Postopki za prenos koncesijske dejavnosti (razsvetljava, semaforizacija, potopni količki, zapore cest) na podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) naj bi stekli že v začetku septembru. LPT pa je na zavodu za zaposlovanje že objavil seznam novih delovnih mest v podjetju. Po pisanju dnevnika, naj bi obravnavali tudi vloge delavcev Javne razsvetljave, ki so dali odpoved.