Ocena NLB-ja, NKBM-ja in Abanke se lahko v prihodnje še zniža, opozarja Moody's. Foto: Reuters
Ocena NLB-ja, NKBM-ja in Abanke se lahko v prihodnje še zniža, opozarja Moody's. Foto: Reuters

Znižanje ocene kreditnega tveganja je posledica poslabšanja bančnih posojilnih portfeljev, saj se je skupna raven slabih posojil s 14 odstotkov v letu 2010 zvišala na 17 odstotkov. Poleg tega v Moodyju ocenjujejo, da so kapitalski temelji vseh treh slovenskih bank šibki in ne zadostujejo za spopadanje z izgubami v letošnjem letu.

Bonitetna hiša je oceno Nove ljubljanske banke (NLB) in NKBM-ja z Ba1 znižala na Ba2, ocena Abanke pa je z Ba2 padla na Ba3. Hkrati so v Moodyju napovedali, da se lahko ocena vseh treh bank v prihodnje še zniža, odvisna pa bo od uresničevanja načrtov za povečanje kapitala, stabilizacije problematičnih posojil in sposobnosti ter pripravljenosti vlade, da zagotovi pravočasno in zadostno podporo, če bi jo banke potrebovale.
Banke skope z odgovori
V NLB-ju NKBM-ju in Abanki dejali le, da je znižanje ocene posledica slabšega posojilnega portfelja in z njim povezanih potreb po večjih rezervacijah. V Abanki dodajajo, da je bilo znižanje pričakovano in ne pričakujejo, da bo nižja ocena kakorkoli vplivala na njihovo poslovanje. Iz tega razloga so tudi predlagali zvišanje osnovnega kapitala za 50 milijonov evrov.