Mramor opozarja, da bodo letos potrebne velike spremembe. Foto: BoBo
Mramor opozarja, da bodo letos potrebne velike spremembe. Foto: BoBo
Ciper
Mramor bo poskušal davčni sistem narediti bolj prijaznega. Foto: EPA

Eno izmed ključnih področij bo bančništvo, bistvene spremembe pa so nujne pri upravljanju bančnega sektorja in naslavljanju slabih posojil, "ki jih je v naših bankah sorazmerno veliko", je po srečanju s francoskim ministrom za finance in javne račune Michelom Sapinom v izjavi za medije v Ljubljani dejal Mramor. Delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank pa je treba po njegovem mnenju še ojačati, "čeprav so določeni rezultati doslej ohrabrujoči".

.
"Doslej smo imeli predvsem kratkoročne ukrepe, s katerimi smo zniževali javne izdatke. Te ukrepe bo pač treba spremeniti v dolgoročne oz. strukturne,"
je napovedal. Vlada bo glavni poudarek sicer dala tistim dejavnostim, ki bodo krepile gospodarsko rast.
Mramor sicer kot ključni nalogi za svoj resor vidi poenostavitev davčnih postopkov in večjo preglednost davčnega sistema. "Oboje se razume kot ena izmed preprek za več tujih neposrednih naložb. Tudi na drugih področjih, na področju sodstva in gradbenih ter okoljskih dovoljenj, bomo poskušali narediti maksimalno," je dejal.

Finančno ministrstvo z Banko Slovenije poskuša podjetjem pomagati tudi pri dostopu do finančnih virov. "To je običajno del, ki ga finančne institucije ne podprejo dovolj. Delamo tudi na tem področju," je zagotovil Mramor.