Na AUKN-ju menijo, da je Muhič ustrezen kandidat za izvršnega direktorja DRI-ja. Foto: MMC RTV SLO
Na AUKN-ju menijo, da je Muhič ustrezen kandidat za izvršnega direktorja DRI-ja. Foto: MMC RTV SLO
Dagmar Komar
Dagmar Komar si je od Boruta Pahorja prislužila ovadbo pri protikorupcijski komisiji. Foto: MMC RTV SLO
Je Isajlović lobiral na AUKN-ju?

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je po imenovanju generalnega direktorja družbe DRI Rajka Siročiča skorajda v tajnosti sprejela še sklep, da za izvršnega direktorja družbe imenuje Bena Muhiča, je poročal Gregor Drnovšek.

Po statutu družbe sicer izvršne direktorje lahko imenuje le generalni direktor oz. Siročič. Na AUKN-ju pravijo, da je bil to zgolj njihov konstruktiven predlog, saj menijo, da ima Beno Muhič znanje in izkušnje, ki bi bile koristne za družbo DRI.

Vendar te trditve zanika ocena strokovnjakinje za kadre Milene Pervanje, ki je tudi članica akreditacijske komisije pri AUKN-ju, ki je po pogovorih s kandidati ocenila, da Muhič nima kompetenc za zasedbo delovnega mesta.
Finančno-projektni svet, vodi ga David Polutnik, ki ga je pooblastil AUKN, je namreč za izpeljavo postopka izbire generalnega direktorja DRI-ja na pogovor povabil 19 kandidatov, ki so ustrezali razpisnim pogojem.

Zgolj pomoč svetu
"Na vseh teh razgovorih je sodelovala tudi strokovnjakinja za kadre, ki je na koncu napisala tudi poročilo. Na koncu vsega tega se je finančni projekt odločil, sprejel sklep, da imenuje oz. predlaga AUKN-ju kot edinega primernega kandidata Siročiča," pojasnjuje Polutnik.
"Ona (Pervanje op. a.) je bila s strani AUKN-ja v bistvu na nek predlog AUKN-ja finančno-projektnemu svetu kot pomoč, na željo, da bi sodelovala pri vseh teh razgovorih in nato tudi napisala vsa ta poročila, svoja gledanja na kandidate," še dodaja.

Muhič je padel proti dnu lestvice
Pervanjeva nam je pojasnila, da jo je za ocenjevanje kandidatov prosila uprava, njena sogovornica je bila Dagmar Komar. Bena Muhiča je uvrstila šele na 12. mesto in ocenila, da nima vseh potrebnih kompetenc za zasedbo delovnega mesta.
A kljub temu je akreditacijska komisija Muhiča uvrstila v ožji izbor kandidatov za generalnega direktorja DRI-ja, so pojasnili na agenciji, češ da "je bilo ocenjeno, da ima znanje in izkušnje, ki bi bile zelo koristne za družbo DRI".

Nenavaden postopek
"Izvršne direktorje pa po statutu družbe imenuje generalni direktor. Zato mi je ta zadeva, da AUKN soglaša z izvršnim direktorjem, katere predlog ni bil nikoli obravnavan na finančno-projektnem svetu, zelo nenavaden," pojasnjuje Polutnik.
S tem, da gre za neobičajen postopek imenovanja, se strinja tudi Pervanjeva. Iz krogov blizu agenciji je sicer mogoče slišati, da gre v tem primeru še enkrat več za lobiranje Draga Isajlovića pri vodstvu Agencije - prav zaradi domnevnega vpliva lobistov je premier Borut Pahor pred časom agencijo na čelu s predsednico Dagmar Komar že prijavil protikorupcijski komisiji.

Je Isajlović lobiral na AUKN-ju?