Obrazi na newyorški in ostalih borzah po vsem svetu so vse bolj zaskrbljeni. Foto: EPA
Obrazi na newyorški in ostalih borzah po vsem svetu so vse bolj zaskrbljeni. Foto: EPA
Tudi azijske borze se utapljajo v rdečih številkah. Foto: EPA
Zavarovalnica AIG bo morala državo zaprositi za novo pomoč. Foto: EPA
Slabe novice iz borznega sveta

Medtem ko vlagatelje močno skrbi, saj ne vidijo konca recesiji, je vrednost indeksa Dow Jones padla za 215 točk oz. skoraj tri odstotke na 7.149 točk in tako padla na vrednost, ki jo je imel indeks oktobra leta 1997. Vrednost indeksa Standard & Poor's 500 je padla za 22 točk oz. slabe tri odstotke na vrednost 747,93, kar je enako vrednosti iz aprila leta 1997, padec pa je zaznamoval tudi indeks Nasdaq, ki je padel za dobra dva odstotka na vrednost 1.406,5 točke.

Načrti novega ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je za ponoven zagon hudo prizadetega ameriškega gospodarstva namenil 787 milijard dolarjev, za reševanje bank in ostalih finančnih ustanov pa 2.000 milijard ameriških dolarjev, za vlagatelje na newyorški borzi očitno še vedno niso prepričljivi. Vodilni newyorški indeksi namreč že vse od začetka dela nove administracije drsijo navzdol, samo indeks Dow Jones pa je v zadnjih tednih izgubil deset odstotkov svoje vrednosti.

Ljudje izgubljajo zaupanje
"O tem, ali vlada ravna pravilno ali ne, lahko razpravljamo, vsekakor pa je za uresničitev načrtov potreben čas. In ko čas teče, ljudje izgubljajo potrpljenje. In ko izgubljajo potrpljenje, prodajajo delnice," je dogajanje na Wall Streetu komentiral ekonomist Jim Awad. Predsednik finančne svetovalne službe Keith Springer pa je dodal: "Ljudje na levi in na desni počasi obupujejo, največji sovražnik ameriškega gospodarstva je postal pesimizem, vlada pa ne naredi dovolj, da bi preprečila ta strah."

Bodo banke pristale v državni lasti?
Na vlagatelje v ZDA vpliva tudi morebitno podržavljenje velikih bank. Obama sicer zatrjuje, da država o tem ne razmišlja, a bo finančno ministrstvo kljub temu v naslednjih dneh preverilo stanje v 20 največjih ameriških bankah. Če se bo izkazalo, da banke nimajo dovolj denarja, da bi se prebile skozi najhujše čase, možnost državnega lastništva le ni izključena, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik.

Vlagatelji se bojijo, da bodo banke, če se bodo velike izgube zaradi recesije nadaljevale, prisiljene v sprejem pomoči od države. Za zdaj je najbližje državni pomoči banka Citigroup, kjer naj bi država lastniški delež povečala na 40 odstotkov, za pomoč države pa naj bi znova zaprosila tudi zavarovalnica AIG, ki je od države že prejela 150 milijard dolarjev pomoči.

Slabo tudi na Japonskem in v Evropi
Glede na dogajanje so obeti slabi tudi na drugih borzah. Najpomembnejšemu japonskemu indeksu Nikkei grozi, da naj bi trgovanje na tokijski borzi končal na najnižji vrednosti v zadnjih 26 letih. Tudi indeksom na evropskih borzah po koncu ponedeljkovega trgovanja ne kaže najbolje.

B. T.

Slabe novice iz borznega sveta