Foto:
Foto:
Surs
Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,5-odstotna, je danes objavil državni statistični urad. Foto: MMC RTV SLO

Septembra lani je imela Slovenija 1,4-odstotno inflacijo.

Cene so se v letni primerjavi najbolj znižale v skupini komunikacije (3,4 odstotka), nižje pa so tudi v skupinah stanovanjska oprema (2,1 odstotka), obleka in obutev (1,2 odstotka), zdravje in prevoz (v obeh skupinah 0,9 odstotka), stanovanje (0,7 odstotka) ter hrana in brezalkoholne pijače (0,4 odstotka).

Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 0,5-odstotna. Podražitve so bile v skupinah alkoholne pijače in tobak (3,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (1,7 odstotka), izobraževanje ter gostinske in nastanitvene storitve (v obeh skupinah 0,7 odstotka) ter rekreacija in kultura (0,1 odstotka).

Vpliv nižjih cen goriv, elektrike, komunikacij ...
Letna inflacija se je za 0,2 odstotne točke znižala zaradi cenejših goriv in maziv, ki so se pocenili za štiri odstotke. Poleg tega so po 0,2 odstotne točke k nižji inflaciji prispevali še za 3,9 odstotka cenejša električna energija, cenejše telefonske storitve in aparati, ki so se pocenili za 3,4 odstotka, ter cenejša oblačila (-3,3 odstotka) in stanovanjska oprema (-2,1 odstotka).

Na letni ravni so se pocenili še oprema za šport (-18,4 odstotka), tkanine (-7 odstotkov), snemalni mediji za sliko in zvok (-šest odstotkov) ter zelenjava (-5,7 odstotka).

Dražila sta se tobak in alkohol
Hkrati pa so letno inflacijo za 0,2 odstotne točke zvišali dražji izdelki iz skupine alkoholne pijače in tobak. Tobačni izdelki so se podražili za 4,8 odstotka, alkoholne pijače pa za 2 odstotka. Izrazitejše podražitve v letu dni so opazili še pri kanalščini (26 odstotkov), obutvi in železniškem potniškem prevozu (oboje 5,9 odstotka), drugih storitvah v prometu (4,8 odstotka) sadju (4,7 odstotka).

Na mesečni ravni 0,3-odstotna inflacija
Na mesečni ravni je Surs izračunal 0,3-odstotno inflacijo, prav za toliko pa so se cene življenjskih potrebščin podražile tudi v istem mesecu lani. Pozitivno rast cen so za 0,5-odstotne točke znižale nižje cene počitnic v paketu (13,7 odstotka), po 0,1-odstotne točke pa so k znižanju skupne rasti cen prispevali še cenejši letalski potniški prevoz (13,7 odstotka) in pogonska goriva (0,9 odstotka).

Povprečna letna deflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je bila septembra na letni ravni 0,1-odstotna, potem ko je bila v istem mesecu lani 1,5-odstotna inflacija. Rast cen na mesečni ravni je bila 0,3-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 0,6-odstotna (v istem obdobju prejšnjega leta 2,4-odstotna).