Vinarji v kleteh pričakujejo zdravo in kakovostno grozdje s primernimi količinami kislin in sladkorjev. Foto: BoBo
Vinarji v kleteh pričakujejo zdravo in kakovostno grozdje s primernimi količinami kislin in sladkorjev. Foto: BoBo
Trgatev na Primorskem

V Agroindu Vipava so začeli trgatev sauvignona v vinogradih na Biljenskih gričih. "Namenjeno bo za izdelavo mošta, ki ga bomo v petek oziroma v soboto že lahko ponudili na slovenskem trgu," je zatrdil direktor Agroinda Jožko Ambrožič.

Trgatev prej zaradi visokih temperatur
"Sladkorne stopnje so bistveno višje od lanskih, vendar to ni primerljivo, saj je bilo lansko leto precej mokro in je bilo zato veliko bolezni grozdja," je še pojasnil. Trgati so začeli zaradi bojazni, da bi zaradi visokih temperatur padla stopnja kislin. Trenutno je namreč izmerjeno idealno razmerje med sladkorji in kislinami v grozdju. Vinarji tako v kleteh pričakujejo zdravo in kakovostno grozdje.

Vse leto so bili na Primorskem idealne razmere za vinsko trto, trgatev pa bo tako zgodaj zaradi visokih poletnih temperatur. V vipavski kleti letos pričakujejo od šest do sedem milijonov kilogramov grozdja, okrog pet milijonov kilogramov od zadružnikov preko Kmetijske zadruge Vipava in okrog 1,3 milijona kilogramov grozdja iz lastnih vinogradov.

Najprej trgatev grozdja za peneča vina
Trgatev začenjajo tudi v Goriških brdih. V Vinski kleti Goriška brda bodo najprej pobrali chardonnay za letošnjo proizvodnjo penečih vin. Kmetijska svetovalka briške kleti Irena Benedetič je dejal, da letos pričakujejo, da bodo predelali osem milijonov kilogramov grozdja.

Trgati bodo začeli tudi v slovenski Istri. Že danes bodo obirali sivi pinot, sauvignon in malvazijo, iz katerih bodo pridelali peneča vina. Predstavnica Vinakoper za stike z javnostjo Marija Kerkez je napovedala, da v letošnjem letu pričakujejo pet milijonov kilogramov grozdja iz lastnih vinogradov, od kooperantov pa bodo predvidoma odkupili še okrog milijon kilogramov grozdja.

Trgatev na Primorskem