Factor banka je v postopku nadzorovane likvidacije. Foto: BoBo
Factor banka je v postopku nadzorovane likvidacije. Foto: BoBo

Od tega je 104 posojil komitentom z bonitetno oceno A in B, z bruto izpostavljenostjo v vrednosti 37,7 milijona evrov, posojil komitentom z bonitetno oceno C pa je 72 v skupni vrednosti 32,5 milijona evrov. Na prodaj je tudi 132 posojil fizičnim osebam v skupni vrednosti 5,6 milijona evrov in 106 posojil komitentom z ocenami A, B, in C, kjer je vir sredstev SID banka.

Z vidika vrednosti so najpomembnejši projekti, ki jih je Factor banka financirala v Sloveniji, Bolgariji, Ukrajini, na Hrvaškem in Kosovu, saj tej 89 poslov skupno predstavlja 229,9 milijona evrov bruto izpostavljenosti.

V Factor banki nameravajo prodajo svojih kreditnih poslov končati do polletja, s prodajo pa bo poleg pridobljenih sredstev omogočila svojim strankam tudi enostaven prehod na poslovanje z drugimi bankami. V banki bodo izbranim interesentom, ki bodo nezavezujoče ponudbe poslali do 10. februarja, omogočili pregled poslov, na podlagi katerega bodo lahko interesenti oddali zavezujoče ponudbe.

Factor banka je, kot je znano, skupaj s Probanko v postopku nadzorovane likvidacije, ki bo končana predvidoma do konca leta. Država za postopek jamči s 540 milijonov evrov vrednim poroštvom, potem ko je decembra z 269 milijonsko dokapitalizacijo postala 100-odstotna lastnica Factor banke.