Sava ima 240 milijonov evrov dolgov. Foto: BoBo
Sava ima 240 milijonov evrov dolgov. Foto: BoBo

Vlada je 28. januarja po vseh medijskih in političnih viharjih, ki so odnesli tudi vodstvo slabe banke, odločila, da mora Sava v roke Slovenskega državnega holdinga (SDH). Razlog: rešujemo slovenski turizem. Sava je namreč lastnica Save Turizma, ki obvladuje kar 30 odstotkov slovenskega turizma.

"Ne rešujemo Narata, temveč Savo Turizem," je takrat zatrdil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Po štirih mesecih se izkaže, da država prenaša le Savo, torej družbo, ki ima dobrih 240 milijonov evrov dolga, ne pa terjatev Save Turizma, edine donosne naložbe Save, zaradi katere je sploh nastal tak vihar. Zakaj? "To ste zdaj postavili vprašanje, ki ga je težko odgovoriti. Država je sprejela sklep za prenos Save, ki pa je lastnik Save Turizma," je zdaj pojasnil Počivalšek.

Močan interes za Savine hotele
To drži, a gospodarski minister očitno ne ve, da ima Sava Turizem za 40 milijonov evrov dolga do drugih bank, trdijo viri TV Slovenija. Če namreč Sava Turizem ne bo redno odplačevala dolgov, lahko ekonomske lastnice - tuje banke - hotele zasežejo in prodajo. V tem primeru bomo davkoplačevalci ostali samo z lupino Savo in brez hotelov.

Da bi bilo varneje na državni holding prenesti tudi Savo Turizem, je prepričan tudi ekonomist Bogomir Kovač, a država za to očitno nima denarja. Interesa za nakup hotelov pa medtem ne manjka. "Zlasti v odnosu na nekatere močne interese do portoroškega turizma. Gre za ameriški sklad York, hrvaško Liburnio in srbski kapital Kostiča, ki želi optimizirati svoje poslovanje," je dejal Kovač.

Prenos Save, ki se bo zgodil še ta mesec, bo po neuradnih informacijah SDH in Kad stal okoli 70 milijonov evrov. V Kadu težav s plačilom nimajo, pač pa so iz državnega holdinga sporočili, da denarja za prenos Save še vedno nimajo zagotovljenega.

Lahko država ostane brez Savinih hotelov?
Lahko država ostane brez Savinih hotelov?