V DUTB-ju so že drugič vložili zahtevo za prevzem vodenja poslov v družbi Sava. Foto: BoBo
V DUTB-ju so že drugič vložili zahtevo za prevzem vodenja poslov v družbi Sava. Foto: BoBo

"Sava je insolventna družba z negativnim kapitalom. Zaradi navedenega in dosedanjih neučinkovitih ukrepov prestrukturiranja je DUTB izgubil zaupanje v dosedanje vodstvo in njegovo sposobnost, da bi lahko vodilo prestrukturiranje holdinga," so zapisali.

Ta poteza Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ne bo negativno vplivala na poslovanje delujočih družb v holdingu, kot sta Sava Turizem in Gorenjska banka, so dodali. Po njihovih besedah želijo v dogovoru s preostalimi upniki postaviti novo vodstvo, ki bi podjetje stabiliziralo.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je za Kapitalsko družbo (Kad) drugi največji posamični lastnik Save, pa so povedali, da poslovnih odločitev DUTB-ja ne morejo komentirati, "vsekakor pa skrbno spremlja dogajanje v zvezi s prestrukturiranjem Save".

Ne pomaga niti Che Guevara
V Savi pa so dejali, da ne poznajo zahteve DUTB-ja za prevzem vodenja poslov in je ne morejo komentirati. Odvetnik Save Stojan Zdolšek je hkrati v odzivu zapisal, da je nova dejavnost DUTB-ja "bolj medijske kot pravne narave".

"Res pa je, da bi se DUTB na ta način lahko rešil Savinih tožb zaradi nezakonite zaplembe premoženja. To pa v nobenem primeru ne more biti v interesu ostalih upnikov. Naj mi bo še dovoljeno pripomniti, da se pravni spori rešujejo s pravnimi argumenti na sodnem parketu, ne pa s PR-akcijami. Na sodišču jim tudi Che Guevara ne more pomagati, četudi je bila njihova zaplemba precej podobna gverilski akciji. Pa tudi za cigare še ni čas," je še pristavil.

V Savi pa so ob tem dejali, da je dejanje popolnoma v nasprotju s pozivom sodišča upnikom, naj tvorno sodelujejo. Dodali so, da je bil postopek preventivnega prestrukturiranja Save prekinjen prav zaradi potez DUTB-ja in ne zaradi vodstva Save.

DUTB je danes že drugič v dveh mesecih na okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za prevzem vodenja poslov v družbi Sava. Obstoječemu vodstvu Save namreč ne zaupa pri prestrukturiranju insolventnega holdinga.