Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Po podatkih družbe 2TDK, ki bedi nad projektom drugi tir med Divačo in Koprom, je skupna dolžina izkopa v predorih trenutno 1006 metrov. Do leta 2024 morajo izvajalci izkopati 37 kilometrov predorov.

Dela pri projektu tako pospešeno potekajo, konec lanskega leta je družba 2TDK objavila tretji večji razpis za železniške in predorske sisteme. Ponudbe pri projektnem podjetju prejemajo do 17. marca do 10. ure.

Zapleti z delavskim naseljem

Sorodna novica Bodo turški delavci zapustili gradbišče drugega tira?

Na nekaj manj kot milijardo evrov ocenjeni projekt gradijo slovenski Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin, pri čemer pa se zapleta z gradbenim dovoljenjem za delavsko naselje pri Orehku in delovnimi dovoljenji za turške delavce.

Turki so želeli delavsko naselje pri Orehku postaviti po vzoru naselja na Hrušici, kjer turško gradbeno podjetje Cengiz koplje drugo cev predora Karavanke, a so morali v nasprotju s postavitvijo naselja na Hrušici, kjer je bila zadostna priglasitev del, za začasno naselje pri Orehku zaprositi za gradbeno dovoljenje. Tega pa še ni. Več o tem lahko preberete tukaj.

Turški delavci so medtem nastanjeni v lokalnih hotelih. Izvajalci so zanje pridobili okoli 140 delovnih dovoljenj, neuradno jih čakajo še približno 350.

Dela na drugem tiru morajo biti glede na časovnico končana leta 2025, leto pozneje pa naj bi bil tir predan v uporabo.

Izkopali kilometer predorov 2. tira