Delavci, ki so bili zaposleni od enega do petih let, prejmejo nadomestila tri mesece. Starejšim od 55 let, ki so bili zaposleni nad 25, let pa pripada nadomestilo največ dve leti. Foto: BoBo
Delavci, ki so bili zaposleni od enega do petih let, prejmejo nadomestila tri mesece. Starejšim od 55 let, ki so bili zaposleni nad 25, let pa pripada nadomestilo največ dve leti. Foto: BoBo

Upravičenci do denarnega nadomestila septembra tega ne bodo prejeli v celoti, pač pa sorazmerni delež za čas, ko so bili v mesecu avgustu brez zaposlitve. Nato pa bodo nadomestila prejemali v celoti, naslednje že 7. oktobra. Prve tri mesece višina nadomestila znaša 70 odstotkov, v nadaljnjih mesecih pa 60 odstotkov povprečne plače v zadnjem letu pred nastankom posameznikove brezposelnosti. To se lahko izplačuje od treh mesecev do dveh let, odvisno od trajanja zaposlitve.

Na zavodu predvidevajo, da se bo v prihodnjih dneh na zavod prijavilo še približno 40 delavk v porodniškem staležu, ki jim v tem času teče odpovedni rok, nekaj delavcev pa po prenehanju delovnega razmerja nadaljuje bolniško odsotnost in se bodo prijavili šele po izteku bolniške. Okoli 20 delavcev pa delo nadaljuje v Preventu ali pri katerem drugem delodajalcu neprekinjeno in se na zavod ne bodo prijavili.

Svetla žarka podjetji Boxmark in Halog
Čeprav sta več kot 150 delavcev podjetji v stečaju takoj po prijavi na zavod poklicali nazaj na delo, so delali le nekaj dni. Več pa si brezposelni lahko obetajo od drugih delodajalcev. Za žarek upanja je že poskrbelo podjetje Boxmark. Kot navajajo na zavodu, naj bi to zaposlilo okoli 200 šivilj v Slovenj Gradcu in 400 šivilj v Radljah ob Dravi. Drugi večji delodajalec, ki povprašuje po delavkah iz Preventa, pa je družba Halog iz Lenarta.

Podjetji Prevent Global in Prevent avtomobilski deli sta zaradi pomanjkanja naročil in nesoglasij med lastniki v stečaju od 9. avgusta letos. Brez dela je ostalo okoli 1.260 zaposlenih, od tega nekaj manj kot tisoč na Koroškem.