V petek na uradih pričakujejo še kakšnih 50 nekdanjih delavcev Vegrada. Foto: MMC RTV SLO
V petek na uradih pričakujejo še kakšnih 50 nekdanjih delavcev Vegrada. Foto: MMC RTV SLO
Iskanje dela
Do zdaj imajo na zavodu zbranih okoli 400 delovnih mest za različna gradbena dela pri približno 20 delodajalcih iz vse Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji Vegradovi delavci na zavodu za zaposlovanje

V petek na uradih pričakujejo še kakšnih 50 nekdanjih delavcev Vegrada. Odločbe o denarnem nadomestilu bodo prejeli prihodnji teden, sorazmerni delež denarnega nadomestila za oktober pa konec novembra. Celotno denarno nadomestilo za november bodo delavci prejeli v začetku decembra.

Prvi denar za delavce konec novembra
Delavci so ob prijavi prejeli tudi odločbe jamstvenega sklada, na podlagi katerih bodo do 15. novembra prejeli neizplačane plače, nadomestila plače in odpravnine, če so podpisali izjavo o odpovedi pravice do pritožbe na odločbo. O pravici do denarnega nadomestila bo zavod odločal v prihodnjih dneh, delavcem pa bodo odločbe vročene do 12. novembra. Prvo izplačilo iz tega naslova bodo delavci prejeli do konca novembra, prvo celoto izplačilo pa sedmega oktobra.

Prve tri mesece bodo delavci prejemali denarno nadomestilo v višini 70-odstotkov njihove povprečne mesečne plače v zadnjem letu pred nastankom brezposelnosti, v poznejših mesecih pa 60 odstokov plače. Denarno nadomestilo bodo delavci prejemali najmanj tri in največ 24 mesecev.

Na zavodu zagotavljajo, da pri reševanju problematike nekdanjih Vegradovih delavcev aktivno sodelujejo že od avgusta. Do zdaj imajo zbranih okoli 400 delovnih mest za različna gradbena dela pri približno 20 delodajalcih iz vse Slovenije. Nekdanje delavce Vegrada so na delovna mesta začeli napotovati takoj po njihovi prijavi na zavodu, za delavce, ki se ne bodo mogli takoj zaposliti, pa že pripravljajo možnost vključevanja v ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Na zavod še 140 delavcev iz Vegrada Inde in 72 delavcev iz Montala
Med vsemi prijavljenimi delavci je 322 državljanov Bosne in Hercegovine, 95 iz Slovenije, 18 iz Hrvaške, pet iz Makedonije in dva iz Srbije. Tudi delavci, ki so se prijavili na zavodu za zaposlovanje, imajo enake pravice, saj so zavarovani za primer brezposelnosti.

V sredo so bili 140 delavcem v Vegradovem invalidskem podjetju Vegrad Inde vročeni sklepi o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Na zavod se bodo lahko prijavili takoj po prenehanju delovnega razmerja. Pričakovati je, da bodo delavcem prvo denarno nadomestilo za november izplačano skupaj s prvim celotnim denarnim nadomestilom za nekdanje delavce Vegrada, to je 7. decembra.

Celjsko okrožno sodišče je uvedlo še stečaj za Vegradovo hčerinsko družbo Montal. Brez dela bo ostalo 72 delavcev, ki tako kot drugi delavci, povezani z Vegradom, že več mesecev niso prejeli plač. Delavci bodo na denar iz jamstvenega sklada čakali do januarja.

Nekdanji Vegradovi delavci na zavodu za zaposlovanje