Pahor je pojasnil, da je bila vladna prva skrb predvsem skrb za stiske ljudi, nekdaj zaposlenih v Vegradu. Foto: BoBo
Pahor je pojasnil, da je bila vladna prva skrb predvsem skrb za stiske ljudi, nekdaj zaposlenih v Vegradu. Foto: BoBo
Pahor v Vegradu

Borut Pahor, ki se je skupaj z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem in ministrico za gospodarstvo Darjo Radić sešel s predstavniki velenjske občine ter nekdanjimi Vegradovimi delavci, je pojasnil, da tega niso počeli zaradi lastnikov, ampak zaradi vseh zaposlenih. Po premierjevih besedah so po številnih sestankih ugotovili, da je najboljša rešitev stečaj, a se pristojni za to žal niso odločili in je prisilna poravnava še podaljšala agonijo zaposlenih. Dodal je, da je bila prva skrb vlade predvsem stiska ljudi. Vlada je, da bi prepečila vse večjo stisko delavcev, na Rdeči križ že nakazala 26.000 evrov.

Sindikaliste je Pahor ob tem zaprosil, da pisno podajo vse informacije, ki so jim na voljo, in pripravijo končno poročilo, ki bo vsem drugim v podobnih primerih v poduk. V primeru Vegrada bodo po njegovih besedah o odgovornosti za nazaj razsojali pravosodni organi.

"Večmesečno neizplačilo plač je znamenje, da je s podjetjem nekaj narobe"
Velenjski center za socialno delo je doslej izplačal že 600 izrednih denarnih pomoči, za november pa so zagotovili tudi izplačila iz jamstvenega sklada. Poleg tega bo vlada spremenila socialni sporazum o socialnem zavarovanju z Bosno in Hercegovino, ki zdaj določa, da so do denarnega nadomestila upravičeni le delavci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, je povedala generalna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Minister Zalar je ob tem povedal, da so vodilni v Vegradu kršili kazenski zakonik, sam pa je že dobil trdna zagotovila pristojnega državnega tožilstva, da bodo te zadeve doživele sodni epilog. Vse primere kazenskih ovadb, ki se nanašajo na poslovanje Vegrada, Okrožno državno tožilstvo v Celju obravnava absolutno prednostno. Gre za veliko število ovadb, ki se nanašajo na področje gospodarske kriminalitete, ki zajemajo kršitve temeljnih pravic delavcev, poslovne goljufije, ponarejanje listin, klasične goljufije in zlorabe položaja, je povedal Zalar in dodal, da je to zgodba, ki se ne sme ponoviti.

Radićeva je ob tem opozorila, da morajo zaposleni v podjetjih, ki bi jih doletele podobne razmere, vedeti, da je neizplačilo plač več mesecev zapored znamenje, da je s podjetjem nekaj narobe. Bi pa svoje delo morali bolje opraviti tudi nadzorni sveti, je dodala.

Pahor v Vegradu