Uradni razlog za odhod uprave Tomaža Berločnika, kot ga je javnosti predstavila prva nadzornica družbe Nada Drobne Popović, so bila razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe. Foto: BoBo
Uradni razlog za odhod uprave Tomaža Berločnika, kot ga je javnosti predstavila prva nadzornica družbe Nada Drobne Popović, so bila razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe. Foto: BoBo

Namestnik predsednice nadzornega sveta Sašo Berger je v izjavi za javnost sporočil, da ima zdaj Nada Drobne Popovič 21 dni časa, da predlaga člane uprave.

Kako je bila izbrana Nada Drobne Popović?

Kadrovska komisija nadzornega sveta Petrola, ki jo je vodil član nadzornikov Sergej Goriup, je najela dve kadrovski agenciji, ki sta predlagali vsaka po pet kandidatov za mandatarja za sestavo nove uprave, ne da bi predtem z njimi navezali stik. Tretja kadrovska agencija je potem z vsemi desetimi predlaganimi kandidati opravila razgovore in kadrovski komisiji predlagala štiri kandidate. Kadrovska komisija je potem nadzornemu svetu predlagala dva kandidata, nadzorniki pa so se po predstavitvi obeh kandidatov soglasno odločili za Nado Drobne Popović.

Kdo bo novi predsednik Petrolove uprave?

Kot je še zapisal Berger, je nadzorni svet prepričan, "da bo Nada Drobne Popović s svojimi izkušnjami, znanjem, predanostjo, vizijo in odločnostjo kot mandatarka predlagala kompetentne člane uprave, ki bodo kot homogena ekipa uspešno vodili Skupino Petrol tudi v prihodnje".

Do imenovanja nove uprave vodita družbo še članica uprave Danijela Ribarič Selaković in članica uprave, delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Kot smo poročali, je konec oktobra celotna uprava Petrola na čelu z menedžerjem leta 2019 Tomažem Berločnikom kljub dobrim poslovnim izidom presenetljivo sporazumno odstopila. Z Berločnikom sta odšla tudi člana uprave Rok Vodnik in Igor Stebernak. Vodenje družbe je takrat začasno prevzela takratna predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popovič.

"Prišlo pa je do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije, kar je bil tudi razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave. Osnovni vodili pri oblikovanju in izvajanju strateškega načrta še naprej ostajata zagotavljanje poslovne rasti in povečevanje dobičkonosnosti poslovanja ob hkratni zavezanosti trajnostnemu razvoju," je pojasnila takrat, zakaj so se odločili za sporazumno razrešitev.

Novembra je Drobne Popovičeva odločitev o končanju sodelovanja z Berločnikovo upravo pojasnjevala tudi na nujni seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, decembra pa je potekala tudi izredna skupščina delničarjev družbe. Takrat je namestnik predsednice nadzornega sveta Petrola Sašo Berger dejal, da "je uprava kljub opozorilom nadzornega sveta k vsaki različici gradiva predložila napačne projekcije zadolžitve, nepojasnjene investicije in napačne izračune neto dolga." Nekdanji prvi mož Petrola Berločnik je očitke zanikal.