Namesto 24-urnega imajo v Luki zdaj osemurni delovnik. Foto: MMC RTV SLO/Lea Širok
Namesto 24-urnega imajo v Luki zdaj osemurni delovnik. Foto: MMC RTV SLO/Lea Širok

Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite.

Svet delavcev Luke Koper
Luka Koper
Delavci za torek napovedujejo velik protestni shod. Foto: BoBo

Nadaljujejo se zelo intenzivna pogajanja z zaposlenimi oziroma njihovimi predstavniki. Verjamemo, da bo upravi uspelo doseči pospešeno triizmensko delo v kratkem času, in če bo pri tem uspešna, verjamemo, da bi po neki optimalni varianti do petka bilo stanje z vsemi zamudami že normalizirano.

Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica nadzornega sveta Luke Koper
SDH
Na dnevnem redu nadzornikov SDH-ja bo tudi imenovanje novega predsednika uprave. Foto: BoBo
Luka Koper
Nad Luko je zaplapolala zastava. Foto: BoBo

Poseganje zaposlenih, ki imajo svoje predstavnike v nadzornem svetu, v to pravico, ali uprave družbe, ki jo člani nadzornega sveta nadzorujejo, je nezakonito in nelegitimno.

Združenje nadzornikov Slovenije
Luka Koper
Kljub osemurnemu delovniku delavci Luke ne bodo mogli odpraviti vseh zaostankov, ki jih je povzročila zapora. Foto: BoBo

[...] država zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe.

Uprava Luke Koper
Železniški tiri
Slovenske železnice opozarjajo, da škoda nastaja tudi njim in gospodarstvu po Sloveniji. Foto: BoBo

Vse delovne obveznosti, ne glede na to, kdo je poslovni partner in od kod prihaja, morajo biti opravljene strokovno, pravočasno, vestno in izključno v korist gospodarstva.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
Evro denar
Luki pada vrednost, opozarjajo mali delničarji, ki ob tem izgubljajo denar. Foto: Reuters

Ljubljanska borza je nov trgovalni teden začela s padcem. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je dan končal pri 686,71 točke, kar je 0,78 točke oz. 0,11 odstotka manj kot v petek. K padcu indeks so najbolj prispevale delnice Luke Koper, ki so se pocenile za pet odstotkov.

Luka Koper je delala le osem ur
V Luki spet delajo, uprava ostaja

Nadzorni svet Luke Koper je obravnaval stanje v pristanišču in posledice vladnega dokumenta, ki predvideva uvedbo pristaniške uprave. Delavci Luke so prepričani, da vlada deluje v smeri, ki zmanjšuje vrednost družbe, je komentirala Žnidaršič Kranjčeva. Sodeč po njenih besedah je NS tudi presodil, da uprava na čelu z Dragomirjem Matićem dela dobro - in je ne bo menjala. Člani nadzornega sveta se bodo o stanju v Luki zopet sešli v četrtek.
"Vodstvo ni stalo križem rok"
Žnidaršič Kranjčeva je na novinarski konferenci po izredni seji sveta najprej spomnila, da vodstvo družbe ni stalo križem rok, da pa delavci sprva niso želeli komunicirati z nikomer razen s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in da so pogajanja stekla šele po tem, ko je premier v soboto dal vedeti, da z njimi ne bo komuniciral.

Nadzorni svet pa je danes po njenih besedah ugotovil, da so vsi napori usmerjeni v normalizacijo dela in da je v danes začeto osemurno delo vključenih več kapacitet, kot bi jih bilo v normalni izmeni, poleg tega pa so delavci privolili, da bodo opravljali delo tudi zunaj teh osmih ur. To pa pomeni, da so v Luki trenutno na kapacitetah dveh izmen in se bo delo najmanj v tem obsegu nadaljevalo do preklica.

Pri sedanji zapori pravno ne gre za stavko, je še opozorila Kranjčeva, zato se je vprašala, kaj bi uprava v tem primeru lahko še naredila: "Lahko bi izročila opomine, v tem trenutku 605 delavcem od 860, pred prekinitvijo dela." Ocena uprave, s katero se tudi sama strinja, pa je, da bi "to bilo v tem trenutku kontraproduktivno in da bi privedlo do še dodatnih zaostrovanj, ki jih družba ne potrebuje, hkrati pa, če pride do odpovedi 600 delavcem, družba ni sposobna nadaljevati dela pod nobenimi pogoji v prihodnjih nekaj mesecih".

SDH opozarja vodstvo Luke
V drugo smer pritiskajo lastniki. Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (lastnika Luke Koper) nameravajo vodstvo Luke spomniti, da mora zagotoviti nemoteno delovanje družbe. In če se družbi povzroča škoda, morajo nadzorniki Luke upravo razrešiti, je poročal Radio Slovenija. NS SDH-ja se že sestaja. A koprski nadzorniki so očitno presodili, da uprava svoje dolžnosti izpolnjuje, in je ne nameravajo menjati.
Z napredkom pri umirjanju razmer je zadovoljen tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Od Matića pričakuje, da doseže polno delovanje pristanišča.
Po tridnevni prekinitvi dela zaposleni v Luki Koper namreč spet delajo, in sicer osem ur od siceršnjih 24. Sistem bodo ponovili tudi v torek. Da bi zmanjšali škodo, ki jo imajo zaradi protestov pristanišče in podjetja, ki so povezana z njim, bodo pomembne pretovore opravili tudi zunaj dogovorjenega časa.

Dejanja zaposlenih "nelegitimna, nezakonita"
V Združenju nadzornikov Slovenije so se ostro odzvali na korporativno upravljanje v Luki Koper. Opozorili, da nastaja škoda družbi, njenim delničarjem, strankam in drugim udeleženim. "Naša pravica kot državljanov, da izražamo svoja stališča in uveljavljamo osebne cilje, se nikakor ne sme zamenjevati s pravico do dela in cilji, ki jih prek zakonite stavke običajno uveljavljajo zaposleni," so zapisali v združenju, ki mu sicer predseduje prvi mož Modre zavarovalnice Borut Jamnik.

V združenju so poudarili, da ima Slovenski državni holding (SDH) kot upravljavec državnih naložb temeljno zakonsko pravico predlagati zamenjavo nadzornikov. "Poseganje zaposlenih, ki imajo svoje predstavnike v nadzornem svetu, v to pravico, ali uprave družbe, ki jo člani nadzornega sveta nadzorujejo, je nezakonito in nelegitimno," so jasni v združenju.

A v isti sapi so dodali, da so predčasni odpoklici članov nadzornega sveta izjeme, zato tudi politika upravljanja SDH-ja določa javno razkritje vsebinskih razlogov za odpoklic nadzornikov. "SDH mora torej predčasen odpoklic nadzornikov znati utemeljiti v interesu družbe in skladno s strategijo upravljanja kapitalskih naložb države," so zapisali.
Ustreznost razlogov v prvem koraku presojata nadzorni svet SDH-ja ali vlada kot skupščina holdinga, končna odločitev pa je vedno v rokah delničarjev na skupščini, ne pa zaposlenih ali uprave, ki po opozorilih združenja tudi ne morejo sankcionirati delovanja SDH-ja.

Dogajanje v Luki Koper tako po navedbah združenja krši več načel korporativnega upravljanja. "Upravljanje družb kot primarno postavlja zaupanje delničarjev do članov nadzornega sveta, ki jim s tem podelijo mandat, in ne obratno, zaupanje članov nadzornega sveta do delničarjev," so zapisali in dodali, da je spor med prvo nadzornico in SDH-jem s tega vidika neprimeren.

Omejeno delo
Delavci Luke Koper tako v ponedeljek kot v torek delajo po omejenem, osemurnem (namesto 24-urnem) delovniku med 9. in 17. uro, in sicer "z vsemi razpoložljivimi zmogljivostmi". Zaposleni pa bodo danes in jutri izvajali najpomembnejše dejavnosti tudi zunaj dogovorjenih urnikov.
Svet delavcev družbe obenem napoveduje nadaljevanje upora. Meni namreč, da bo vlada Luko Koper uničila. "Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite." Dodali so še, da so "zgroženi nad ignoranco in lažmi vlade" in "odločeni vztrajati do konca".

Tiskovni predstavnik Luke Sebastjan Šik pa ob tem priznava, da tudi osemurno delo ni dovolj, da bi odpravili vse nakopičene zaostanke. Delavci so se za prekinitev popolne zapore odločili v dobro družbe, še vedno pa zahtevajo odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja na finančnem ministrstvu Metoda Dragonje. K temu je delavce spodbudil vladni dokument, ki dokazuje namero po odprtju koncesijske pogodbe in uvedbi pristaniške uprave.

Vladni dokument in uvedba pristaniške uprave
Kot pravijo v Luki, namerava vlada - sodeč po pricurljanem dokumentu - ustanoviti pristaniško upravo in s tem vzpostaviti možnost podeljevanj koncesij, kar po njihovem mnenju pomeni zmanjšanje prihodkov, dobička in števila zaposlenih. Zato so prepričani, da "država zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe".

"Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost," pravijo in v dokaz svojih trditev prilagajo kopijo dokumenta, ki ga je po četrtkovi seji vlade Dragonja. Tudi zato zahtevajo odstop tako Dragonje kot Gašperšiča.

Vlada: Gre za interno dopisovanje
Na vladi so se na te očitke odzvali in navedli, da je edini veljaven in zavezujoč dokument Program razvoja pristanišča za mednarodni promet v Kopru za obdobje 2016-2020, vanj pa vlada ni vključila sprememb koncesijske pogodbe.

Glede dokumentov, na katere se sklicuje uprava Luke Koper, pa na vladi navajajo, da gre za interno dopisovanje med strokovnimi službami ministrstev v času sprejemanja programa. Ta dokument pa ni bil nikoli sprejet in ni del programa razvoja pristanišča. "Kot je predsednik vlade večkrat poudaril, je Luka Koper strateško pomembna naložba, ki ne bo privatizirana, k čemur se je ta vlada kot edina vlada do zdaj zavezala v Strategiji upravljanja kapitalskih naložb države,"
so še sporočili iz vlade.

Počivalšek zadovoljen z umirjanjem zadev
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je zadovoljen z napredkom pri umirjanju razmer v Luki Koper in dodaja, da si bo še naprej prizadeval za takojšnjo odpravo zapore Luke Koper in ustavitev nadaljnje gospodarske škode. Osemurni delovnik pa je, tako minister, šele prvi korak, zato predsednika uprave poziva k odgovornemu ravnanju.

Počivalšek pričakuje, da bo uprava Luke zagotovila popolno deblokado in normalizacijo trenutnih razmer. "Vse delovne obveznosti, ne glede na to, kdo je poslovni partner in od kod prihaja, morajo biti opravljene strokovno, pravočasno, vestno in izključno v korist gospodarstva," je še dodal Počivalšek.

Slovenske železnice: Trpelo bo naše poslovanje
Z dogovorom, ki ga je luška uprava sklenila z delavci, pa niso zadovoljni v Slovenskih železnicah, kjer opozarjajo, da je zaradi ustavitve železniškega tovornega prometa v Sloveniji že nastala huda gospodarska škoda. Posledice pa so lahko po navedbah železnic dolgoročne, saj jim grozijo tudi odpovedi že sklenjenih pogodb.

Na železnicah navajajo, da je neposredna dnevna škoda že presegla dva milijona evrov. Pričakujejo pa tudi nekaj mednarodnih razpisov za prevoze tovora, na katere se ne bodo mogli prijaviti, če se zapora ne odpravi. Slovenske železnice zato od Luke pričakujejo, da čim prej zagotovi 24-urni delovnik.

Mali delničarji pričakujejo odgovore
Na dogajanje v Luki Koper so se odzvali v Društvu Mali delničarji Slovenije: "Kot delničar z začudenjem spremljamo dogajanje v Luki Koper, s katerim največjo škodo trpijo poslovni partnerji Luke Koper, navsezadnje pa tudi Luka Koper in njeni delničarji." Društvu se zdi ustavitev delovnih procesov nerazumljiva tudi zaradi tega, ker je SDH umaknil zahtevo po menjavi treh nadzornikov Luke.

Pri društvu zato od uprave pričakujejo pojasnila glede višine izpada dohodka in poslovne škode, obenem pa upravo sprašujejo tudi, kaj je do zdaj storila, da bi se delovni procesi nemoteno nadaljevali, zlasti ali je obvestila policijo in oblasti o uporu delavcev. V društvu pričakujejo tudi analizo, zakaj bi bila gradnja drugega tira z javnimi sredstvi bolj upravičena od zasebnega vlagatelja.

Za torek napovedujejo velik protest
Pred vhodom v Luko Koper se je sicer v nedeljo okoli 18. ure zbrala množica več sto ljudi, od svojcev in prijateljev do simpatizerjev, ki so prišli podpret luške delavce. Predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič je poudaril, da mora premier Miro Cerar "prenehati ignorirati svoje ljudstvo". Ob tem je napovedal, da bodo v torek ponovili velik protestni shod. Takrat naj bi ponovili protest Vstala Primorska, kjer se je prejšnji teden na Titovem trgu zbralo od tri do štiri tisoč ljudi. "Vzemimo to Luko nazaj. Ne dovolimo, da jo uničijo," je pozval Jovičič.

Začelo se je z napovedano menjavo nadzornikov
Kot je znano, se je upor delavcev začel v petek dopoldne, pred napovedano skupščino delničarjev Luke, na kateri bi morali razpravljati o odpoklicu treh nadzornikov, poleg predsednice Alenke Žnidaršič Kranjc še Elen Twrdy in Andreja Šercerja. Delavci so onemogočili vhod v pristanišče za tovorna vozila in vlake, zaradi česar so Slovenske železnice morale ustaviti ves tovorni promet po državi.

V petek popoldne je zato v upanju, da se bodo strasti umirile, odstopil prvi mož SDH-ja Marko Jazbec. A kmalu so delavci svoje zahteve po odstopu, kot omenjeno, razširili še na ministra Gašperšiča in sekretarja Dragonjo, od vlade pa zahtevali spremembo namere o ustanovitvi pristaniške uprave.

Škoda se ne meri le v denarju
Gospodarstveniki so sicer že konec tedna opozarjali na milijonsko škodo (en dan nedelovanja Luke naj bi samo za Slovenske železnice pomenil 700.000 evrov izgube), predvsem pa jih skrbi padanje ugleda pristanišča - dve ladji sta namreč že spremenili rotacijo in najprej odpluli v Trst, od tam pa nameravajo v Koper, in ne obratno, kot je bilo načrtovano.
















Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili, da jo vi uničite.

Svet delavcev Luke Koper

Nadaljujejo se zelo intenzivna pogajanja z zaposlenimi oziroma njihovimi predstavniki. Verjamemo, da bo upravi uspelo doseči pospešeno triizmensko delo v kratkem času, in če bo pri tem uspešna, verjamemo, da bi po neki optimalni varianti do petka bilo stanje z vsemi zamudami že normalizirano.

Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica nadzornega sveta Luke Koper

Poseganje zaposlenih, ki imajo svoje predstavnike v nadzornem svetu, v to pravico, ali uprave družbe, ki jo člani nadzornega sveta nadzorujejo, je nezakonito in nelegitimno.

Združenje nadzornikov Slovenije

[...] država zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe.

Uprava Luke Koper

Vse delovne obveznosti, ne glede na to, kdo je poslovni partner in od kod prihaja, morajo biti opravljene strokovno, pravočasno, vestno in izključno v korist gospodarstva.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ljubljanska borza je nov trgovalni teden začela s padcem. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je dan končal pri 686,71 točke, kar je 0,78 točke oz. 0,11 odstotka manj kot v petek. K padcu indeks so najbolj prispevale delnice Luke Koper, ki so se pocenile za pet odstotkov.

Luka Koper je delala le osem ur
V Luki spet delajo, uprava ostaja