Luka Koper je zaradi svoje dobičkonosnosti postala razbeljeno bojišče kopice interesov. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper je zaradi svoje dobičkonosnosti postala razbeljeno bojišče kopice interesov. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper, protest, Titov trg
Nepotrebni in škodljivi za Luko, tako je minister Gašperšič označil proteste v Kopru. Foto: Edi Mavsar
Nadzorniki SDH-ja o menjavah v Luki Koper
Luka za zunanje izvajalce dala 21 milijonov evrov
Poslanci vlado opozarjajo na previdnost pri Luki Koper
Pred menjavami v Luki Koper zasedajo nadzorniki SDH-ja
Zaradi Luke Koper vroče tudi v DZ-ju
Parlamentarna komisija o Luki Koper in SDH-ju

V sporočilu za javnost so v SDH-ju zapisali, da so namere uprave podprli, ker so napovedi prihodnjih rezultatov Luke Koper, glede na pretekle rezultate in glede na predvidene naložbe, preskromne. Po njihovem mnenju se nadzorni svet Luke tudi ni dovolj potrudil in vplival na učinkovitost poslovanja, optimizacijo procesov, preglednost poslovanja, zniževanje stroškov, povečevanje produktivnosti in ustrezno upravljanje tveganj.

Članica uprave SDH-ja Nada Drobne Popovič je pred današnjo sejo nadzornikov SDH-ja dejala, da na petkovi skupščini Luke Koper pričakujejo izglasovanje menjave nadzornikov, saj ima SDH 67-odstotni lastniški delež v Luki, mali delničarji pa se običajno skupščin ne udeležujejo v velikem številu, na kar računajo tudi tokrat. Zdaj pa so tudi nadzorniki upravi dali zeleno luč za menjavo treh nadzornikov na skupščini.

Skoraj 300 milijonov evrov naložb
Sicer pa je vlada danes sprejela tudi program razvoja Luke do leta 2020. Z vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da program predvideva naložbe v vrednosti okoli 290 milijonov evrov. "Razvoj pristaniške infrastrukture se mora izvajati v skladu s sprejetim programom razvoja pristanišča, se pa lahko program razvoja pristanišča letno spreminja in dopolnjuje," so zapisali.

Med večjimi naložbami so predvsem podaljšanje prvega pomola za 100 m proti zahodu v vrednosti 5,2 milijona evrov ter za 150 m proti vzhodu v obstoječe kopno na območju RO-RO privezov v vrednosti 34,4 milijona evrov.

Rekonstruirali bodo tudi sedmi vez in poglobili vzhodni del prvega bazena v vrednosti 8,5 milijona evrov. Pomembna bodo tudi vlaganja v izgradnjo novega priveza RO-RO v tretjem bazenu v vrednosti devet milijonov evrov in gradnja 12. veza v drugem bazenu v vrednosti 23 milijonov evrov za potrebe generalnih tovorov.

V novogradnjo pristaniških bazenov, operativnih obal in površin za odlaganje izkopnih morskih sedimentov bo Luka Koper tako vložila več kot 160 milijonov evrov. Za modernizacijo pristaniškega cestnega omrežja in novih vhodov bo treba vložiti več kot 20 milijonov evrov in okrog 15 milijonov evrov za modernizacijo in podaljšanje železniškega omrežja v pristanišču za več kilometrov.

Pomembno se bodo povečale tudi skladiščne površine za skladiščenje zabojnikov in avtomobilov, gradila nova skladišča in rezervoarji ter gradile optimizacije in izboljšave elektro- in informacijske infrastrukture v skupni vrednosti okrog 100 milijonov evrov, so še sporočili z vlade.

Gašperšič: Osredotočimo se na gradnjo drugega tira
Minister Gašperšič je pred začetkom seje vlade izrazil željo, da se strasti okoli Luke Koper pred petkovo skupščino umirijo ter da se vsi čim prej posvetijo gradnji drugega tira Koper-Divača in razvoju Luke.

Ob tem upa, da bodo na skupščini obravnavali tudi menjavo nadzornikov, posebnih pričakovanj pa v zvezi s tem nima. Torkov protest v Kopru, ki ga je organizirala novoustanovljena civilna fronta Vstala Primorska - vstani Slovenija, pa je označil za popolnoma neprimeren in nepotreben. Na ta način se po njegovem mnenju dela gospodarska škoda Luki Koper.

Žnidaršič Kranjčeva prepričana, da je tarča ona
Koprsko pristanišče je bilo tudi tema seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, ki so jo znova prekinili. Alenka Bratušek iz skupine nepovezanih poslancev je člane SDH-ja spraševala, zakaj zamenjati tri nadzornike Luke, zakaj ne celotnega nadzornega sveta. Spraševala je tudi po merilih za menjavo nadzornikov.

Menjavo nadzornikov je Bratuškovi pojasnila Drobne Popovičeva. Po njenih besedah nadzorni svet Luke ni bil dovolj aktiven, in ker so želeli ohraniti strokovnjaka za pristaniško dejavnost in strokovnjaka za korporativno upravljanje, je padla odločitev za zamenjavo drugih treh.

A sedanja predsednica nadzornikov v Luki Alenka Žnidaršič Kranjc je prepričana, da so želeli zamenjati predvsem njo, in dodala, da bi morali vse to urejati za zaprtimi vrati, ne pa s tem obremenjevati javnost. Na vprašanje poslanca SDS-a Janeza Janše glede groženj s smrtjo je dejala, da so ji najprej rekli, da v Sloveniji pač pokajo gume in da so potem na njenem avtomobilu tudi res počile.

Janša je ob tem izrazil prepričanje, da obstajajo cenejše različice za gradnjo drugega tira od trenutnih, in dodal, da bi Luka morala še desetletja, če ne stoletja, poslovati z velikanskim dobičkom, da bi se ta naložba povrnila.

Za milijone storitev
Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je omenil tudi obseg pogodb Luke z zunanjimi izvajalci, ki znaša 21 milijonov. "Približno polovico te pogodbene vrednosti namenjajo za stroške dela, druga polovica pa so stroški drugih storitev. V dobaviteljski verigi za izvajanje storitev, ki jih najema Luka, je za okoli 10 milijonov evrov storitev, ki so relativno nepojasnjene. Gre za vrednost, za katero bi bilo smiselno, da jo organi vodenja, nadzora v Luki še enkrat pregledajo," je dejal.

Nadzorniki SDH-ja o menjavah v Luki Koper
Luka za zunanje izvajalce dala 21 milijonov evrov
Poslanci vlado opozarjajo na previdnost pri Luki Koper
Pred menjavami v Luki Koper zasedajo nadzorniki SDH-ja
Zaradi Luke Koper vroče tudi v DZ-ju
Parlamentarna komisija o Luki Koper in SDH-ju