Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podpis koncesijske pogodbe – tej mora zeleno luč pred tem prižgati še vlada – bo predvidoma v petek, so sporočili iz HSE-ja, ki je koncesijo prejel decembra 2005.

Nadzorniki so poslovodstvu HSE-ja dali soglasje k podpisu koncesijske pogodbe z vlado za rabo vode za proizvodnjo električne energije na Savi od Ježice do Suhadola. Seznanili so se tudi s sporazumom o ureditvi načina izvajanja koncesije na srednji Savi ter potrdili strategijo gradnje projekta hidroelektrarn do leta 2030, in sicer za hidroelektrarne Suhadol, Trbovlje in Renke, ki jih bodo zgradili najprej.

Generalni direktor HSE-ja Stojan Nikolić je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so dobili soglasje k začetku projekta, na katerega čakajo že 15 let. "Gre za pomemben korak naprej tako k povečanju energetske samozadostnosti Slovenije kot tudi k izpolnjevanju zahtev po postopnem razogljičenju gospodarstva in družbe, ki jih pred nas postavlja Evropska unija," je dejal.

Projekt bo po njegovih besedah še povečal vlogo skupine HSE kot največjega slovenskega proizvajalca električne energije iz obnovljivih virov. "Ponosni smo, da lahko z njim pripomoremo k okoljsko čistejši državi in njeni energetski oskrbi," je dodal.

Za gradnjo ene hidroelektrarne potrebujejo približno tri leta in pol, okoli leta 2027 bi tako lahko začela delovati prva. Z delnim prekrivanjem gradnje bi lahko do leta 2030 zgradili prve tri zasavske hidroelektrarne. Šele po sprejetju prostorskega načrta bo mogoče govoriti o naložbeni vrednosti, ko bo jasno, kaj vse bo treba narediti – od omilitvenih ukrepov do urejanja infrastrukture.