Kateri bo odšel prvi? Foto: BoBo
Kateri bo odšel prvi? Foto: BoBo


Izredno sejo je sprožila kriminalistična preiskava zoper Medjo zaradi suma zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Mercatorja, pozivu k odstopu prvega moža NLB-ja pa naj ne bi nasprotoval nobeden izmed nadzornikov, piše Dnevnik. A kljub izgubi zaupanja nadzornikov se bo Medja položaja očitno oklepal do konca.
Čeprav so nadzorniki na zahtevo podpredsednika nadzornega sveta Gorazda Podbevška (ta je izredno sejo sklical) na seji razpravljali, ali je Medja še vedno primeren za položaj predsednika uprave, o njegovi razrešitvi nato niso glasovali, saj za to niso imeli pravne podlage.
Nova evropska pravila namreč določajo, da mora v primerih, ko je okrnjen ugled ali dobro ime banke, svoje mnenje najprej podati posebna komisija. A ta na NLB-ju še niti ne obstaja zaradi proceduralnih nejasnosti. Svoje stališče glede tega bo zato moral v naslednjih dneh povedati tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

A kriminalisti so obiskali tudi predsednika nadzornega sveta Franceta Arharja, zato se bo morala komisija izreči tudi o njegovi primernosti, čeprav trdi, da je v postopku le priča in ne osumljenec. A v nasprotju z Medjo naj bi bil Arhar pripravljen takoj sestopiti s položaja, še piše časnik.