Predsednik uprave Marko Jazbec je odstopil po zapletih, ki jih je sprožila napoved menjave nadzornikov v Luki Koper. Foto: Borut Živulović/BoBo
Predsednik uprave Marko Jazbec je odstopil po zapletih, ki jih je sprožila napoved menjave nadzornikov v Luki Koper. Foto: Borut Živulović/BoBo

Tako je predsednik nadzornega sveta SDH-ja pojasnil, da bodo nadzorniki pretehtali med možnostjo, da začasno vodenje SDH-ja prevzame ena izmed preostalih dveh članic uprave Anja Strojin Štampar ali Nada Drobne Popovič, v tem času pa zaženejo postopek za imenovanje novega člana uprave. Vodenje SDH-ja lahko prevzame tudi eden izmed nadzornikov, a največ za eno leto.

Temeljito razpravo pa bodo nadzorniki namenili tudi razlogom za Jazbečev odstop in tudi vprašanju, zakaj uprava ni uresničila menjave nadzornikov v Luki Koper. Uprava je tu očitno sledila signalom politike, predvsem Miru Cerarju in Simoni Kustec Lipicer, poroča Maja Derčar za radio Slovenija. Nadzorniki se namreč za signal politike niso zmenili in odobrili napovedano menjavo nadzornikov Luke.

Čeprav vlada po neuradnih informacijah s to potezo nadzornikov ni bila zadovoljna, pa naj njihov položaj ne bi bil ogrožen. Ne nazadnje je že izbor zdajšnjih nadzornikov pokazal, da gre za dolgotrajen postopek, ki se je lani zavlekel za dobrih šest mesecev.

Novega začasnega predsednika uprave pa čakajo pomembni izzivi. Poleg reševanja napetosti v Luki Koper, kjer so danes spet napovedani protesti, se bo kmalu moral soočiti tudi z nadaljevanjem prodaje Palome in privatizacije NLB-ja. Še ta teden bi lahko namreč v NLB-ju prišlo do ključnih kadrovskih odločitev.