Luka Koper je zaradi dobrega finančnega položaja vabljiva tarča za številne zasebne interese. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper je zaradi dobrega finančnega položaja vabljiva tarča za številne zasebne interese. Foto: MMC RTV SLO
Dati Luki Koper pravo mesto, ki si ga zasluži. To je po besedah Gašparja Gašparja Mišiča njegov cilj. Foto: BoBo


Najprej bodo na vrsti vodje profitnih centrov Luke, a je glede na politično prerivanje za funkcijo predsednika uprave malo verjetno, da bi Luko vodil kdo izmed zaposlenih.

Nadzorniki pod vodstvom novega predsednika Dina Klobasa naj bi na pogovor povabili štiri od petih vodij profitnih centrov v Luki, potem pa sledijo še tisti, ki naj bi imeli največ možnosti, da se zavihtijo na najvišji položaj v Luki. Nobena skrivnost ni, da se pri tem v ozadju odvija politična računica. Luka je namreč preveč pomembna, da bi jo prepustili komur koli.
Zato tudi ugibanja, kam sodi novi predsednik nadzornega sveta Dino Klobas, ki je svoje delovne izkušnje doslej nabiral v Tomosu. Klobas zagotavlja, da nima političnega ozadja: "Kandidiral sem kot neodvisni kandidat, kar želim v prihodnje tudi ostati."

Medtem ko Klobasu zaradi sorodstvenih povezav pripisujejo, da za njim stojijo državni lastniki Luke, drugi ocenjujejo, da ima podporo koprskega župana Borisa Popoviča in ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Oba si zelo želita ohraniti vpliv v koprski družbi. Podpora obeh županov pomeni, da ima največ možnosti za šefa Luke Gašpar Gašpar Mišič. Mišič je na dopustu, je pa že večkrat zatrdil, da bi Luki vrnil položaj, ki ji pripada kot edinemu oknu v svet. "Bil sem povabljen s strani določenih zelo pomembnih oseb, ravno zato, da se prekine ta stihija v Luki Koper," je dejal.

Mišiča si zlasti zaposleni ne želijo videti na tem položaju, zgražajo pa se tudi v stranki Socialni demokrati, ki bi si prav tako rada zagotovila vpliv v Luki. Z odprtimi kartami igra Bojan Brank, ki si želi ostati predsednik uprave.

Tisti, ki se ni sam predlagal in ima zagotovo dovolj strokovnih referenc, manj pa političnih, je Ernest Gortan, prvi mož Intereurope, ki je svojo poslovno pot začel prav v Luki. A do 26. avgusta, ko naj bi izbrali predsednika, je še dovolj daleč, da presenečenja niso izključena, računati pa je treba tudi na vplivne predstavnike zaposlenih med nadzorniki.