Premoženje zakoncev Login, ki sta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ocenjujejo na 689 milijonov evrov, kar je enako kot lani. Omenjeno podjetje so sicer januarja 2017 za milijardo dolarjev prodali kitajskemu holdingu United Luck Group.

Na lestvici najbogatejših Slovencev je vse več ustanoviteljev garažnih podjetij, ki ne le da niso zadolženi, na računih imajo milijone. Foto: Pixabay
Na lestvici najbogatejših Slovencev je vse več ustanoviteljev garažnih podjetij, ki ne le da niso zadolženi, na računih imajo milijone. Foto: Pixabay

Svoj delež v podjetju sta nedavno prodala tudi Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc, ki sta se uvrstila na drugo mesto letvice stotih najbogatejših. Koliko sta prejela za 55-odstotni delež v Studio Moderna, ni znano. Revija Manager njuno premoženje ocenjuje na 296 milijonov evrov, kar je 11 odstotkov manj kot leto prej.

Deseterico najbogatejših zaokrožujejo Marko Pistotnik (210 milijonov evrov, kar je enako kot leto prej), družina Lah (169 milijonov evrov oz. 11 odstotkov več kot lani), Joc Pečečnik (155 milijonov evrov oz. 20 odstotkov manj kot lani), Igor Akrapovič (135 milijonov evrov oz. štiri odstotke več kot lani), Tatjana in Albin Doberšek (126 milijonov evrov oz. 31 odstotkov manj kot lani), Damian Merlak (124 milijonov evrov, kar je enako kot lani), Franc Frelih (112 milijonov evrov oz. 20 odstotkov več kot lani), Dari in Vesna Južna (111 milijonov evrov oz. deset odstotkov več kot lani).

Daleč najbogatejša Slovenca zakonca Login

Obogatel s trgovanjem z emisijskimi kuponi

Največji skok, za 150 odstotkov oziroma 60 milijonov evrov, na 98,8 milijona evrov, je drugo leto zapored uspel Boštjanu Bandlju. Bandelj je ustanovitelj hitro rastočega podjetja Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi, pri čemer so v Managerju poudarili, da prihodki in dobiček podjetja zelo nihajo, zato je ocenjevanje še posebej oteženo.

Na seznamu vedno več ustanoviteljev garažnih podjetij

Na lestvici so vse bolj zastopani ustanovitelji garažnih podjetij, ki so po letih neprestanih vlaganj razvili podjetja do te ravni, da so vredna več deset milijonov evrov. V reviji so še poudarili, da so pri pregledu bilanc podjetij v lasti najbogatejših ugotovili, da so številna tako rekoč nezadolžena. "Še več, na bančnih računih imajo več milijonov, v ne tako redkih primerih celo več deset milijonov evrov," so dodali.

Na letošnji lestvici je en novinec in deset ljudi ali družin, ki so se po premoru znova vrnili med 100 najbogatejših. Menjav je tako največ v zadnjih štirih letih.

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev je ocenjeno na 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji – premoženje 100. najbogatejšega Slovenca letos znaša 22,2 milijona evrov, medtem ko je lani bilo 24,2 milijona evrov.