Na sam vrh lestvice najbogatejših sta se tokrat zavihtela zakonca Iza in Samo Login. Foto: MMC RTV SLO
Na sam vrh lestvice najbogatejših sta se tokrat zavihtela zakonca Iza in Samo Login. Foto: MMC RTV SLO
Denar, bankovci, evri
Iza in Samo Login sta z zabavnimi računalniškimi programi govorečih živali, med katerimi je najbolj znan Talking Tom, premagala Sandija Češka iz Studia Moderna. Foto: EPA
Kdo so najbogatejši Slovenci?
Najbogatejša sta zakonca Login
Z več kot 600 milijoni Loginova najbogatejša Slovenca

Na sam vrh sta se tokrat zavihtela zakonca Iza in Samo Login in od tam izrinila Sandija Češka. Ta je na vrhu lestvice kraljeval od leta 2011, Loginova pa sta zadnja leta zasedala peto, tretje in četrto mesto - leta 2011 so njuno premoženje ocenjevali na 77 milijonov, leta 2012 na 127 milijonov, lani pa na 146 milijonov.

Revija Manager pa je letos premoženje glavnih ustanoviteljev razvijalca mobilnih aplikacij Outfit7 ocenila na 617,2 milijona evrov, vrednost celotnega podjetja na dobre 1,1 milijarde, kar je prvo povsem zasebno podjetje slovenskih ustanoviteljev, vredno več kot milijardo evrov.

Pri reviji dodajajo, da sta zakonca Login na lestvico morda uvrščena zgolj začasno, če se bo tudi uradno potrdila njuna trditev, da sta svoj 55-odstotni delež v Outfit7 nepovratno prenesla na dobrodelno fundacijo, v kateri sama nimata upravičenj in ki je namenjena izobraževanju otrok v tretjem svetu. Lastniška sestava, zabeležena v tujih registrih - Ciper, Velika Britanija, Liechtenstein - sicer trenutno (še) kaže drugačno sliko, dodajajo.

Letos imajo pod palcem skoraj 4,5 milijarde
Skupna vrednost premoženja 100 najbogatejših Slovencev je lani dosegla 3,3 milijarde evrov, kar je bilo dobrih 14 odstotkov več kot leta 2012, a še vedno za 17 odstotkov manj kot v predkriznem letu 2008.

Prva deseterica letošnje lestvice
Sandi Češko
, ustanovitelj Studia Moderna, je letos pristal na drugem mestu lestvice. Rast največjega trgovca prek TV-prodaje v srednji in vzhodni Evropi se je v zadnjem obdobju upočasnila, kar je oceno vrednosti znižalo za okoli 15 odstotkov, na 390,7 milijona evrov. Pri pripravi lestvice so pri Managerju odkrili, da je Češko lastništvo iz Nizozemske prenesel na Ciper, razlogov za prenos pa ni pojasnil.

Na tretjem mestu sta Albin in Tatjana Doberšek, ki sta pred tremi desetletji v Nemčiji ustanovila inženirsko podjetje Engineering Dobersek. To je lani ustvarilo rekordno prodajo, kar je tudi eden od razlogov, da so njuno premoženje letos ocenili za skoraj petino bolje, na 325,8 milijona evrov.

Zakonca Doberšek sta na četrto mesto postavila Joca Pečečnika. Vrednost družbe Interblock, ki izdeluje in daje v najem naprave za igralnice in v katerem ima Pečečnik 90-odstotni delež, je poskočila za petino, na 226,3 milijona evrov, predvsem na račun potenciala rasti prodaje v ZDA. Preostalo desetino družbe pa ima v lasti glavni izvršni direktor Tomaž Žvipelj, ki je na 51. mestu lestvice.

Med prvo deseterico na lestvici sta še dva solastnika podjetja Outfit zakoncev Login, Marko Pistotnik na 5. mestu (192 milijonov evrov) in Simon Rade na 8. mestu (96,6 milijona evrov), ter dva privatizacijska bogataša, kot pravijo pri Managerju, Igor Lah je na 7. (105,5 milijona evrov), Darko Horvat pa na 9. mestu (81,7 milijona evrov).

Finančnik Zoltan Varga je s 125,5 milijona evrov na 6. mestu, na repu vodilne deseterice pa sta Petra in Gabrijel Rejc - vrednost njunega podjetja Efaflex so ocenili na 74,6 milijona evrov.

Na lestvici rekordno število IT-podjetij
Najbolj presenetljiva novinca na letošnji lestvici sta mlada kranjska računalničarja Nejc Kodrič in Damijan Merlak, soustanovitelja družbe Bitstamp.net, ki sta zajezdila val navdušenja nad virtualnim denarjem bitcoin in imela sprva celo okoli 30-odstotni svetovni tržni delež pri menjavi za druge valute.

Potem ko so v Sloveniji propadla vsa največja gradbena podjetja, se je na lestvico 100 najbogatejših Slovencev prvič uvrstil nov gradbinec Blaž Miklavčič, 66-odstotni lastnik GH Holdinga. Gre za podjetje, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom in je specializirano prav za tista dela, za katera je zdaj največ naložbenega denarja.

Na lestvici je letos rekordno število podjetnikov, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Med njimi je visoko novinec Mihael Mikek s Celtro - tudi njegovo podjetje je iz vrst nove generacije IT-podjetij, ki gradijo na aplikacijah za mobilne komunikacijske naprave na globalnem trgu.

Celotna lestvica 100 najbogatejših Slovencev izide v sredo.

Kdo so najbogatejši Slovenci?
Najbogatejša sta zakonca Login
Z več kot 600 milijoni Loginova najbogatejša Slovenca