V prvi kotaciji so se pocenile le delnice Gorenja, in sicer za pol odstotka. Foto: RTV SLO
V prvi kotaciji so se pocenile le delnice Gorenja, in sicer za pol odstotka. Foto: RTV SLO
Microsoft, Yahoo
V petek je kazalo, da bo Microsoft malce zvišal prevzemno ponudbo za Yahoo, vendar je nato odstopil od svoje namere. Foto: EPA

"Sosedove" delnice so porasle za 3,6 odstotka, na 262,2 evra. Podobna rast je uspela tudi Istrabenzu, sledi pa Petrol, katerega tečaj se je zvišal za 2,7 odstotka. Promet je komaj presegel sto tisoč evrov. Posli so se sklepali do 659 evrov. Krka, s katero je bilo spet več prometa (1,6 milijona evrov) kot z vsemi preostalimi papirji skupaj, je pridobila 1,9 odstotka in bila največ vredna 98 evrov. Gre za enomesečni vrh.

SBI20 že 16 odstotkov nad nedavnim dnom
Slovenski borzni indeks (8.561 točk) se je zvišal za 1,3 odstotka in četrtič v zadnjih petih trgovalnih dneh dan končal s plusom. Bonitetna hiša Dun & Bradstreet meni, da se je Slovenija uspešno izognila krizi na svetovnih finančnih trgih, vendar je delniški trg vsekakor občutil nevihto, ki je spomladi pustošila po razvitih trgih. Razpoloženje se je v drugi polovici aprila občutno popravilo po svetu in pri nas. Indeks SBI20 je že dobrih 16 odstotkov nad vrednostjo 15. aprila. Na prostem trgu je danes blestel KD ID. Cena se je ob spodbudnem prometu 0,34 milijona evrov povzpela za štiri odstotke, vse do 14 evrov.

Buffett: ZDA so v recesiji!
Konec tedna, ko je na gospodarskem področju po navadi zatišje, sta na tujem razgibali novici, ki negativno vplivata na ponedeljkovo trgovanje na evropskih borzah. Microsoft se je umaknil iz bitke za prevzem Yahooja, kar je delnice Yahooja danes dopoldne v Frankfurtu zbilo kar za 20 odstotkov, medtem ko so Microsoftove pridobile skoraj štiri odstotke. Za drugi šok je poskrbel najbogatejši Zemljan Warren Buffett, ki je prepričan, da so ZDA v recesiji. Uradni podatki tega sicer ne kažejo (BDP je v prvem letošnjem četrtletju porasel za 0,6 odstotka), vendar Američani še kako čutijo krizo.

V Evropi nizek promet in rahlo cenejše delnice
Evropske borze so dopoldne ob nizkem prometu (v Londonu zaradi praznika sploh ni trgovanja) nekoliko zdrsnile in tako predahnile po treh tednih rasti. Samo prejšnji teden je vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.358 točk) pridobil 2,6 odstotka, nekaj tudi na račun podatkov o ameriškem aprilskem trgu dela, saj je največje gospodarstvo na svetu izgubilo precej manj delovnih mest, kot so se mnogi bali. Kljub rasti v zadnjih tednih je FTSEurofirst 300 še vedno deset odstotkov pod vrednostjo z začetka leta. Vrednost evra je slabih 1,55 dolarja, sod ameriške lahke nafte pa stane slabih 117 dolarjev.

T. O.