Skupno je bila Nemčija glavna izvozna destinacija za 16 članic EU-ja, v 21 članicah pa je bila ena od treh glavnih destinacij. Foto: BoBo
Skupno je bila Nemčija glavna izvozna destinacija za 16 članic EU-ja, v 21 članicah pa je bila ena od treh glavnih destinacij. Foto: BoBo

V Nemčijo je Slovenija lani izvozila 19 odstotkov blaga, v Italijo 11 odstotkov, v Avstrijo pa devet odstotkov. Iz Nemčije je uvozila 16 odstotkov blaga, iz Italije 14 odstotkov, iz Avstrije pa deset odstotkov.

Tudi sicer je Nemčija v EU-ju zelo priljubljena izvozna destinacija, saj so nekatere članice vsaj četrtino blaga izvozile v največje evropsko gospodarstvo. Češka je v Nemčijo na primer izvozila 32 odstotkov blaga, Avstrija 29 odstotkov, Madžarska 28 odstotkov, Poljska 26 odstotkov in Nizozemska 25 odstotkov.

Skupno je bila Nemčija glavna izvozna destinacija za 16 članic, v 21 članicah pa je bila ena od treh glavnih destinacij.

Delež Kitajske na ravni EU-ja narašča
Glavni trgovinski partnerici EU-ja sta lani ostali ZDA in Kitajska, čeprav delež ZDA v zadnjih letih upada, delež Kitajske pa narašča.

Trgovina med EU-jem in ZDA je lani znašala 515,6 milijarde evrov oz. 15 odstotkov celotne trgovine EU-ja z blagom, trgovina med EU-jem in Kitajsko pa 467,3 milijarde evrov oz. 14 odstotkov. ZDA in Kitajska sta tako precej pred Rusijo (285,1 milijarde evrov oz. osem odstotkov) in Švico (236,9 milijarde evrov oz. sedem odstotkov).

Smernice kažejo, da se je delež ZDA v trgovini z blagom z EU-jem zmanjšal, s 24 odstotkov leta 2002 na 15 odstotkov v lanskem letu, medtem ko se je delež Kitajske podvojil. S sedmih odstotkov v letu 2002 je lani narasel na 14 odstotkov.

Večina članic EU-ja največ blaga lani izvozila v drugo članico
Vse članice EU-ja skupaj so lani izvozile za 4636 milijard evrov blaga, od tega 2934 milijard evrov oz. 63 odstotkov v drugo članico EU-ja.

Večina članic EU-ja je največ blaga lani izvozila v drugo članico osemindvajseterice, izjema so Irska, ki je največ izvozila v ZDA, Grčija (v Turčijo), Litva (v Rusijo), Švedska (na Norveško) in Velika Britanija (v ZDA).