Ožje vodstvo vseh treh socialnih partnerjev se je na današnjem srečanju dogovorilo, da se bodo najprej lotili reševanja kratkoročnih težav. Foto: MMC RTV SLO
Ožje vodstvo vseh treh socialnih partnerjev se je na današnjem srečanju dogovorilo, da se bodo najprej lotili reševanja kratkoročnih težav. Foto: MMC RTV SLO

Dvig minimalne plače in razbremenitev plač sta "prioriteti, ki se ju moramo lotiti," je po srečanju socialnih partnerjev povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj. A ob tem se sindikati ne strinjajo z zahtevo, naj sami predlagajo, od kod vzeti denar za zvišanje minimalne plače.

"Naj vlada zmanjša porabo ter manj nameni bankam in raznim shemam, ki ne delujejo, pa bo hitro prišel denar tudi za razbremenitev plač," je prepričan Rebolj.

Njegov sindikat tudi ne bo sprejel predloga predstavnikov vlade, da naj bi bili v svežnju kratkoročnih ukrepov hkrati dvig minimalne plače in spremembe zakona o delovnih razmerjih. "Ta povezava ni smiselna, niti strokovna in na njo ne bomo pristali," je dejal. Prav tako nasprotujejo razbremenitvi plač zgolj v predvidenih spremembah dohodnine in davčne zakonodaje, saj se jim to zdi preveč odmaknjeno.

Usklajevanja glede strategije izhoda iz krize
Da bodo socialni partnerji obnovili socialni dialog, je prejšnji teden napovedal predsednik vlade Borut Pahor in pojasnil, da se bodo pogovarjali tudi o ukrepih v okviru strategije Slovenije za izhod iz poslabšanega javnofinančnega položaja. Strategija vključuje tako kratkoročne ukrepe kot strukturne reforme.

Zadnje srečanje ekonomsko socialnega sveta sredi novembra, na katerem so socialni partnerji obravnavali izhodišča nujnih ukrepov za izhod iz krize ter dolgoročnih strukturnih reform, so sindikati protestno zapustili. Bili so namreč nezadovoljni z vladnim besedilom.