Pahor je napovedal, da bo krizna skupina ministrov prihodnjo sredo začela pripravljati izhodne strategije iz povečane javnofinančne zadolženosti, katere del sta tudi pokojninska in zdravstvena reforma. Poudaril je tudi, da je Slovenija med prvimi v EU-ju začela dinamično razpravo o izhodni strategiji. Foto: MMC RTV SLO
Pahor je napovedal, da bo krizna skupina ministrov prihodnjo sredo začela pripravljati izhodne strategije iz povečane javnofinančne zadolženosti, katere del sta tudi pokojninska in zdravstvena reforma. Poudaril je tudi, da je Slovenija med prvimi v EU-ju začela dinamično razpravo o izhodni strategiji. Foto: MMC RTV SLO
Preven Global
Ljudje, ki delajo, morajo živeti bolje kot tisti, ki ne delajo, je rekel premier in pri tem opozoril, da se v nasprotnem primeru poruši sistem vrednot. Ravno zato je Pahor prepričan, da je minimalno plačo postopno potrebno povečevati, kdaj in za koliko, pa je po njegovem stvar pogajanj. Foto: MMC RTV SLO
Sindikati napovedujejo zaostritev boja

Ključni zahtevi protestov, ki se bodo v soboto v središču Ljubljane začeli ob 10. uri, na njih pa bodo solidarnostno sodelovali tudi predstavniki sindikalnih organizacij iz sosednjih držav, sta umik vseh po mnenju sindikatov spornih predlogov glede pokojninske reforme, zlasti dviga upokojitvene starosti na 65 let, ter zvišanje minimalne plače na 600 evrov.

Predsednik vlade Borut Pahor je zatrdil, da je tovrsten način delavskega upora povsem legitimen. Dodal je, da vlada sliši sporočilo sindikatov, obenem pa prosi, naj sindikati slišijo tudi sporočilo vlade.

Pahor: 600 evrov je trenutno pretirana zahteva
Zahteva po 600 evrih minimalne plače je namreč po Pahorjevih besedah ta hip pretirana, saj bi njena uvedba čez noč pomenila resno grožnjo gospodarstvu in bi pripeljala do zapiranja delovnih mest, kar pa prav gotovo ni v interesu sindikatov. Strinja se, da se plače dvignejo, kdaj in za koliko pa je stvar pogajanj. Vlada je pri tem pripravljena odigrati vlogo mediatorja.

"Kratkoročno mi lahko zvišamo minimalno plačo in ne sprejmemo nobenih ukrepov v zdravstvenem in pokojninskem sistemu, a bomo zato dolgoročno šli na rob evropskega razvoja in kaznovali generacijo, ki prihaja za nami. Nekatere ukrepe, ki jih ocenjujemo za pravilne in pravične, moramo uveljaviti," je prepričan premier.

V pripravi so nujne reforme
Ob tem je spomnil, da sta tako pokojninska in zdravstvena že v javni razpravi, ključno vprašanje v zvezi s spremembami pokojninskega sistema pa je vzdržnost pokojninskega sistema. Vse, kar je predmet reforme, je tudi predmet socialnega dialoga, je nadaljeval. Nekateri kompromisi bodo sicer potrebni, a obstaja meja, prek katere ni mogoče ob upoštevanju trenutnega časa in okolja.

"Smo kot v odmoru med polčasom, v prvim se je zelo poglobila gospodarska kriza in v drugem se bo ta reševala. Moramo imeti cilj - zmagati, zato moramo premisliti o ukrepih. Če bo strošek dela previsok, bodo delodajalci odpuščali ali selili proizvodnjo. Če bodo delodajalci vztrajali pri slabih plačilih, pa ne bo konkurenčnosti in produktivnosti," se je še enkrat dotaknil zahtev delavcev in groženj delodajalcev.

Ambicija: Dvigniti se nad povprečje EU-ja
Kratkoročno lahko dvignemo minimalno plačo in ne sprejmemo strukturnih reform, saj bomo kratkoročno tako sicer preživeli, dolgoročno pa postali nekonkurenčni, invalidni in se bomo premaknili na rep razvitih držav. "To ni državniško odločanje in odgovorna politika zaradi nepriljubljenosti ne more odlašati s temi ukrepi," je povedal premier.

Ponovil je ambicijo Slovenije, da se povzpne nad povprečje EU-ja. Če želimo doseči ta cilj, moramo po njegovih besedah najti ravnotežje med konkurenčnostjo in solidarnostjo. Sindikati morajo zato razmisliti o posledicah svojih zahtev, prav tako pa tudi delodajalci.

"Vrnimo se k pogovorom," je na koncu še enkrat rekel Pahor, ki je prepričan, da sindikati vladi res ne morejo očitati, da socialnemu dialogu ni namenjala dovolj časa in energije.

Sindikati napovedujejo zaostritev boja