Med najbolj iskanimi bodo poklici, kot so varilci, vozniki težkih tovornjakov, orodjarji, kuharji in strugarji. Foto: BoBo
Med najbolj iskanimi bodo poklici, kot so varilci, vozniki težkih tovornjakov, orodjarji, kuharji in strugarji. Foto: BoBo
false
20 poklicev, po katerih bo v prihodnjem letu največ povpraševanja delodajalcev. Foto: Zavod RS za zaposlovanje

Med najbolj iskanimi poklici so varilci, vozniki težkih tovornjakov, orodjarji, kuharji in strugarji.

Nekaj več kot 3.000 delodajalcev, ki skupaj zaposlujejo skoraj 372.000 ljudi, je sodelovalo v raziskavi Napovednik. Več kot petina podjetij (21,7 odstotka) meni, da se bo gospodarska aktivnost krepila. Za prvih šest mesecev prihodnjega leta napovedujejo omenjeno 0,6-odstotno rast zaposlenosti, kar pomeni, da bodo podjetja po napovedih potrebovala nekaj več kot 18.300 sodelavcev, ki jih bodo ali zaposlila ali pa najela prek agencij.

Najbolj optimistični so delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, sledijo dejavnosti prometa in skladiščenja, informacijske in komunikacijske dejavnosti ter predelovalne dejavnosti.

Med poklici, ki so jih napovedali delodajalci, jih je precej, ki so na slovenskem trgu že dalj časa deficitarni, kar pomeni, da so možnosti za zaposlitev v njih večje. Med njimi so poklici s področja gradbeništva, prevozništva, gostinstva in informatike.

"Pomanjkanje ustreznih kadrov je najpogosteje pripeljalo do nadurnega dela, pri tem zlasti izstopajo veliki delodajalci, največ jih je v javni upravi in obrambi, zdravstvu in socialnem varstvu, informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, gostinstvu ter predelovalnih dejavnostih," so zapisali na zavodu.

Na zavodu za zaposlovanje so v oktobru in novembru izvedli raziskavo Napovednik zaposlovanja na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki zaposlujejo 10 ali več sodelavcev.