Afera v Barclaysu je postala prvovrstno politično vprašanje na Otoku. Foto: EPA
Afera v Barclaysu je postala prvovrstno politično vprašanje na Otoku. Foto: EPA

"Žal mi je, razočaran sem in jezen. Ni opravičila za tako početje," je nekdanji izvršni direktor Barclaysa povedal pred odborom britanskega parlamenta za nadzor javnih financ.

Pojasnil je, da so se v banki zgodile napake in zavržena dejanja, vendar je zagotovil, da so se pred tremi leti na ugotovljene nepravilnosti odzvali nemudoma in vseskozi sodelovali s pristojnimi regulatorji.

Diamond je odgovornost za nepravilnosti prevalil na "skupino zaposlenih, katerih početje si zasluži grajo" in ob tem izrazil skrb za ugled banke, ki jo "ima rad".

Prejšnji teden je Barclays izvedel, da bo moral britanskim in ameriškim regulatorjem plačati 452 milijonov dolarjev kazni zaradi manipulacij z medbančno obrestno mero libor.

Zlorabe se nanašajo na dnevne izračune liborja med letoma 2005 in 2009.

V afero z določanjem liborja naj bi bile vpletene še banke Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland in UBS. Po poročanju nekaterih medijev sta med preiskovanimi bankami še Lloyds in Deutsche Bank.

Vrednosti liborja banke izračunavajo vsak dan in na njegovi podlagi so oblikovane cene različnih finančnih produktov, med drugim posojil. Pri Barclaysu so priznali, da so libor izračunavali na način, ki je najbolj koristil poslovanju banke, večkrat pa so ga prilagajali tudi na prošnjo drugih.

Na vrhuncu svetovne finančne krize v letih 2008 in 2009 so umetno prikazovali nizke vrednosti liborja, s čimer so zavedli regulatorje, da ti ne bi opazili, kakšne težave imajo s financiranjem na medbančnem trgu.

Takrat so namreč medbančne obrestne mere zaradi strahu in negotovosti poskočile, zaradi česar so morale likvidnost bank reševati države. Barclays se je z manipulacijo z liborjem izognil državni pomoči.

To je zadnja v nizu novic, ki mečejo slabo luč na britanski finančni sektor. Ta je pogosto tarča očitkov, da je v svojem delovanju nemoralen in odtujen od težav britanskih državljanov.