Geodetska uprava bo v okviru svojih zmožnosti lastnike tudi v prihodnjih letih obveščala o podatkih, ki jih vodi v svojih evidencah. Foto: EPA
Geodetska uprava bo v okviru svojih zmožnosti lastnike tudi v prihodnjih letih obveščala o podatkih, ki jih vodi v svojih evidencah. Foto: EPA
Nepremičnine
Spremembe podatkov o lastništvu nepremičnin bodo lahko lastniki uredili tudi po 25. januarju. Foto: BoBo

33 odstotkov sprememb se je nanašalo na napačne podatke o lastništvu, 23 odstotkov je bilo pripomb na vrednosti nepremičnin, preostalo pa na druge podatke o nepremičninah. Geodetske pisarne je sicer obiskalo 98.400 državljanov, spletno stran http://www.obvescanje.si/ pa okoli 24.900 lastnikov nepremičnin.

Gurs: Uredite vpise o lastništvu v zemljiški knjigi
Na Geodetski upravi Republike Slovenije lastnike nepremičnin prosijo, naj uredijo vpise o lastništvu v zemljiški knjigi, saj so to dolžni storiti, zemljiška knjiga pa spremembe vpiše le na podlagi zemljiškoknjižnega predloga. Enako velja za vpis matične številke lastnika, šele nato pa bo zemljiška knjiga lahko iz centralnega registra prebivalstva oziroma poslovnega registra prevzela preostale podatke. Lastnik mora sam poskrbeti tudi za evidentiranje stavbe v zemljiškem katastru in katastru stavb.

Sicer pa bo Geodetska uprava RS v okviru svojih zmožnosti lastnike tudi v prihodnjih letih obveščala o podatkih, ki jih vodi v svojih evidencah. Z ministrstva za okolje so še sporočili, da so nekatere napake pri popisu nepremičnin nastale pri popisu avtomatskih povezav podatkov, večinoma pa so rezultat tega, kako so nepremičnine in lastništvo evidentirane v javnih evidencah.

V večstanovanjskih stavbah pogosto ni napisana etažna lastnina
Najpogostejše napake so, da v večstanovanjskih stavbah ni napisana etažna lastnina, da je sklenjena pogodba za promet z nepremičninami, ki je lahko tudi notarsko overjena, nov lastnik pa še ni predlagal vpisa v zemljiško knjigo, ali da je lastnik v zemljiški knjigi vpisan brez matične številke, kar onemogoča povezavo med podatki zemljiške knjige, katastrov in registra nepremičnin.

Pripombe na vrednosti nepremičnin lahko lastniki z obrazcem po pošti ali prek spleta pošljejo do 25. januarja. Na Gursu ob tem opozarjajo, da lastniki veliko pripomb na vrednost nepremičnine pošljejo tudi zato, ker podatki o nepremičninah niso pravilni in vrednost zato ni pravilno izračunana. Lastnikom zato svetujejo, naj najprej uredijo morebitne napačne podatke s spletno aplikacijo, naslednji dan pa se bo v aplikaciji pokazala popravljena vrednost nepremičnin.

Spremembe podatkov o lastništvu nepremičnin bodo lahko lastniki uredili tudi po 25. januarju, ko je rok za pripombe na vrednost nepremičnine, opozarjajo na ministrstvu. Pomembno je le, da podatke uredijo do uporabe za davek na nepremičnine.