Ob močnem jenu in težavah evropskega gospodarstva japonska podjetja nimajo pravega razloga za optimizem. Foto: Reuters
Ob močnem jenu in težavah evropskega gospodarstva japonska podjetja nimajo pravega razloga za optimizem. Foto: Reuters
Tečaj delnic Nove KBM je 70 odstotkov nižji kot na začetku letošnjega leta. Kdor je pred štirimi leti v javni prodaji vložil tisoč evrov v nakup Nove KBM, je ta vložek zdaj vreden le še 115 evrov. Foto: BoBo

Pred enim tednom so se na vrhu v Bruslju evropski voditelji zavezali k večji proračunski disciplini, kar je korak v pozitivno smer, ki pa na drugi strani prinaša skrbi, kako bodo varčevalni paketi vplivali na gospodarsko rast. Dodatno bo po mnenju enega izmed uradnikov Evropske centralne banke staro celino obremenilo tudi novo pravilo o kapitalski ustreznosti bank (Tier 1), ki določa, da morajo imeti banke po novem najmanj 9 odstotkov temeljnega kapitala. To naj bi povzročilo krč, zmanjševanje kreditiranja in istočasno zmanjševanje bančne aktive.

Ob zlomu evra bi BDP padel za 8 odstotkov
V Veliki Britaniji se obrambno ministrstvo celo pripravlja na najbolj črn scenarij. General David Richards meni, da predstavljajo trenutne gospodarske težave veliko grožnjo Britaniji. Pripraviti se je treba tudi na večje nemire in celo na vojaške spopade, je prepričan. Če bi res videli zaton evropske valute, bi po nekaterih izračunih bruto domači proizvod v evropskih državah padel za okrog osem odstotkov, s čimer bi imeli še slabše razmere kot po zlomu banke Lehman Brothers, prezadolžene države pa ne bi imele pravega odgovora, kako iz "luknje".

Finančne krivulje: Po vrhu v Bruslju je pot do rešitve bolj jasna, bo pa treba vse sklepe prenesti v prakso.


Evro prvič po januarju pod mejo 1,30 dolarja
Na delniških trgih za zdaj še ni zaznati kakšne panike, je pa še naprej veliko negotovosti. Italija je morala včeraj na dražbi petletnih obveznic obljubiti 6,47-odstotne obresti, kar dokazuje, da Rimu zadnji vrh EU-ja v Bruslju ni olajšal zadolževanja. Vrednost evra je prvič po januarju zdrsnila pod 1,30 dolarja, v želji po večji likvidnosti pa so vlagatelji obrnili hrbet tudi zlatu (v sredo 3,5-odstoten padec), tako da je unča v četrtek ob 14. uri stala le 1.590 dolarjev. Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je v sredo znižal za 1,7 odstotka, danes pa je do 15. ure vse nadoknadil (+2 %), kar je tudi posledica uspešne dražbe španskih obveznic.

Pesimizem na Japonskem
Tokijski Nikkei (8.377 točk) je četrtkovo trgovanje končal z 1,7-odstotno izgubo. Redna četrtletna anketa Japonske centralne banke (imenovana Tankan) je pokazala, da so velika japonska podjetja vedno bolj pesimistična, saj je indeks decembra padel na minus 4. To je slabše od napovedi. Skrbi tudi podatek o 9,8-odstotnem padcu kitajskih neposrednih naložb na letni ravni. Gre za prvi padec po letu 2009. Azijske borze so zdaj že v medvedjem trendu – indeks MSCI (ki ne vključuje gibanja delnic v Tokiu) je namreč letos izgubil že 20 odstotkov. Evropa je v hudih težavah, sape zmanjkuje tudi Kitajski, zato med vlagatelji ni posebne želje po tveganju. Tudi na naftnem trgu so se strasti po precej nenavadni torkovi rasti umirile. Lahka nafta, ki je bila v torek nad 100 dolarji, se je spustila na dobrih 95 dolarjev.


Tečaji delnic na Ljubljanski borzi
:

ZAV. TRIGLAV

+0,92 %

11,00 EUR

KRKA

+0,22 %

50,11

PETROL

-0,26 %

156,10

TELEKOM

-0,62 %

64,60

MERCATOR

-1,29 %

153,00

GORENJE

-2,62 %

3,895

LUKA KOPER

-2,67 %

7,30

NOVA KBM

-7,62 %

3,104


Iz omar padajo okostnjaki
Na Ljubljanski borzi so spet strmo padle delnice Nove KBM, njihova cena pa znaša le še 3,10 evra. Po pisanju časnika Dnevnik se je naša druga največja banka opekla na Hrvaškem: skupina Nova KBM, ki jo je pred kratkim ob odpravnini šestih mesečnih plač zapustil predsednik uprave Matjaž Kovačič, je namreč z več kot 18 milijoni evrov izpostavljena do podjetja Zadar projekt, ki je bilo ustanovljeno za gradnjo stanovanjskega naselja v središču Zadra. Gre za projekt, ki ga je Nova KBM želela izpeljati z danes propadlim mariborskim gradbincem MTB in podjetji iz kroga njegovega lastnika Blaža Mlinariča. Stanovanj na tem zemljišču danes ni, posojilo pa je bilo uspešno izčrpano.