Zaradi rednega remonta so nuklearko proti sobotnemu jutru ustavili in izključili iz omrežja. Foto: Goran Rovan
Zaradi rednega remonta so nuklearko proti sobotnemu jutru ustavili in izključili iz omrežja. Foto: Goran Rovan
false
Od zadnjega remonta je nuklearka delovala neprekinjeno 18 mesecev in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije. Foto: Goran Rovan

Remont Nuklearne elektrarne Krško (NEK) bo stal približno 20 milijonov evrov, v NEK-u pa bodo strošek pokrili z lastnimi sredstvi. Poleg nuklearkinih delavcev bo pri vzdrževalnih delih in posodobitvah ter menjavi goriva sodelovalo več kot tisoč zunanjih sodelavcev in več kot 60 domačih in tujih podjetij, je pojasnil predsednik uprave NEK-a Stane Rožman.

Njihov cilj je, da vsa remontna dela opravijo kakovostno in v načrtovanih rokih, hkrati pa bodo izpolnili pogoje za varno in zanesljivo delovanje NEK-a v prihodnjem, 29. gorivnem ciklu, je dodal Rožman. NEK bodo v omrežje predvidoma znova vključili 1. novembra.

Od zadnjega remonta oziroma zadnjih 18 mesecev je po Rožmanovih besedah jedrska elektrarna delovala izjemno stabilno, brez varnostnih incidentov in samodejnih ustavitev, dosegla je visoko raven jedrske varnosti in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije. Predvsem pa je njeno gorivo v navedenem obratovalnem obdobju ostalo nepoškodovano, je še poudaril.
.

Dela na HE Brežice se nadaljujejo
Na gradbišču hidroelektrarne so v preteklem mescu nadaljevali preusmeritev Save skozi prelivna polja, dobavitelj hidromehanske opreme pa je z remontnimi zapornicami zaprl eno prelivno polje in omogočil nadaljevanje gradnje pragov.
.
Na HE Brežice se nadaljuje nameščanje hidromehanske, strojne in elektro opreme. Na prvem agregatu tako že nameščajo stator generatorja in pripadajočo opremo, rotor je že na gradbišču in ga bodo začeli vgrajevati v kratkem. Na drugem agregatu montirajo vodilne ležaje, na tretjem pa turbinske gredi in cevovode.
.
Po prvotnih ocenah bo celotna naložba četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov.

.
Tehnološke posodobitve
Remontne posodobitve prinašajo varnostno nadgradnjo elektrarne, drugi sklop remontnih del bo namenjen prilagajanju obratovanja NEK-a novi, nižje ob Savi zgrajeni hidroelektrarni (HE) Brežice in tretji zagotavljanju stabilne proizvodnje. Med številnimi remontnimi deli bodo delovanje NEK-a in zunanje infrastrukture prilagodili delovanju HE Brežice, katere vodna akumulacija bo gladino Save dvignila za dobre tri metre.

Kakovost opravljenih del bo nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost s pooblaščenimi strokovnimi organizacijami, sicer pa so v nuklearki program nadgradnje lastne varnosti razdelili v tri dele. Prvega so že končali, drugi naj bi bil končan leta 2018 in tretji do konca leta 2021.
NEK še to jesen čaka kontrolni pregled Svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn WANO, prihodnje leto pa še mednarodne misije EPREV, ki bo preverila njeno pripravljenost za primer jedrske nesreče na lokalni in državni ravni.

NEK ustavili zaradi remonta
NEK ustavili zaradi remonta