Poleg napredovanj v javnem sektorju se obetajo sprostitve pri otroškem dodatku in štipendijah, dvignil se bo minimalni dohodek. Foto: EPA
Poleg napredovanj v javnem sektorju se obetajo sprostitve pri otroškem dodatku in štipendijah, dvignil se bo minimalni dohodek. Foto: EPA
Minister Koprivnikar še ne napoveduje konkretno, kateri ukrepi se bodo podaljšali. Foto: MMC RTV SLO
Kam se bo razporedila gospodarska rast?

Ukrepi nakazujejo na delno sprostitev varčevalnih ukrepov prihodnje leto, sta po seji vlade medijem povedala ministra Anja Kopač Mrak in Boris Koprivnikar.

Minister za javno upravo Koprivnikar je tako povedal, da so danes ugotovili, katere ukrepe je treba sprostiti, tako v javnem sektorju kot na področju socialnih transferjev in pokojnin, hkrati pa so povedali tudi, na katerih področjih bodo s strukturnimi ukrepi zagotavljali, da bo rast javnofinančnih odhodkov takšna, "da jo bomo zdržali".

"Enostavno ne moremo sprostiti vseh varčevalnih ukrepov, ker nam tega dohodki ne omogočajo," je ponovil Koprivnikar. "Popušča se tako pri plačah kot tudi pokojninah in socialnih transferjih, o konkretnih številkah pa danes ne morem govoriti," je dejal Koprivnikar.

Ob tem je pojasnil še, da nacionalni reformni program in program stabilnosti, ki ju mora vlada do konca aprila poslati v Bruselj, ne vključujejo posameznih ukrepov, akcij in dejavnosti, zato trenutno o njih ne morejo govoriti. "O posameznih dejavnostih bomo lahko govorili, ko bomo zapirali proračun. Do tega pa je še daleč," je povedal.

Sprostitve tudi pri otroškem dodatku in štipendijah
Nekaj več podrobnosti je razkrila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova. Poleg napredovanj v javnem sektorju pričakujejo sprostitve pri otroškem dodatku in štipendijah, dvignil se bo minimalni dohodek.

Če bo vse tako, kot je zdaj dogovorjeno, se polovica ukrepov sprosti, torej bo po besedah prihodnje leto socialni politiki namenjenih dodatnim 70 milijonov evrov. S tem so, kot je dejala, zadovoljni.

Po njenih besedah nič ni dokončno dorečeno, a ukrepi, o katerih se pogovarjajo, nakazujejo na to, da lahko drugo leto ljudje pričakujejo delno sprostitev varčevalnih ukrepov. Predvsem se bodo po njenih besedah ukrepi sprostili na področjih, ki so za ljudi najpomembnejša.

Sproščanje bo absolutno postopno
Minister Koprivnikar je še sicer pred sejo vlade povedal, da nameravajo v prihodnjem letu izpolniti zavezo glede sprostitve napredovanj v javnem sektorju, vredno več kot 180 milijonov evrov.

Po njegovih besedah je gospodarska rast zelo dobrodošla in se bo postopno začela odražati tudi v povečanih prihodkih za državno blagajno. "Zato si po dolgih letih lahko privoščimo postopno sproščanje stroškov, tudi plač v javnem sektorju. A bo sproščanje absolutno postopno, skladno z javnofinančnimi zmožnostmi," je poudaril.

Je pa ob tem spomnil na nekaj konkretnih zavez iz lanskega dogovora, ki jih morajo po njegovih besedah uresničiti. Minister je povedal, da je bilo lani za 350 milijonov evrov vseh zamrznitev v javnem sektorju, potem pa so bila v dogovoru s sindikati sproščena napredovanja.

Samo teh je po grobih izračunih za več kot 180 milijonov evrov in zapadejo v prihodnjem letu, je pojasnil in dodal, da je to kar 4,7-odstotno povečanje mase plač. Že s tem so, kot je poudaril, krepko presegli obseg gospodarske rasti.

Nekaj rezerve na večjem donosu od premoženja
Postavlja se vprašanje, katere varčevalne ukrepe bo tako vlada podaljšala oz. oblikovala v sistemske. Po ministrovih besedah v vladi načrtujejo, da omejevalne ukrepe postopno nadomestijo strukturni ukrepi, ki bodo zaradi bolj optimalnih sistemov zmanjšali stroške.

Je pa zagotovil, da ne bodo povečali davkov, saj so se s socialnim sporazumom tako zavezali. Po Koprivnikarjevih ocenah imajo kar nekaj rezerve na večjem donosu od premoženja, s katerim razpolaga država, pri čemer izpostavlja premoženja v podjetjih, nekaj rezerv v terjanju davščin in nekaj drugih prihodkov, ki jih "morda v preteklosti nismo znali v celoti izkoristiti".

Kam se bo razporedila gospodarska rast?