V požaru uničen bohinjski Hotel Jezero v nedeljo znova odpira vrata. Foto: BoBo
V požaru uničen bohinjski Hotel Jezero v nedeljo znova odpira vrata. Foto: BoBo
Bohinjsko jezero
Hotel Jezero velja za temelj bohinjskega turizma. Foto: BoBo
false
Sanacija, ki bo stala milijon in pol evrov, bo predvidoma končana pred prvomajskimi počitnicami. Foto: BoBo

Požar, ki je 5. januarja izbruhnil v mansardi novejšega dela hotela, je uničil kar 20 odstotkov hotela. Že takoj naslednji dan je zaposlenim v hitri akciji uspelo pospraviti velik del umazanije, takoj so se lotili tudi najnujnejših del, s katerimi so v hudem mrazu preprečili nadaljnjo škodo. Sanacijska gradbena dela so najprej začeli izvajati na manj poškodovanih delih stavbe.

"Dan po požaru smo začeli akcijo in najprej vzpostavili ogrevanje, da stavba ne bi zmrznila. Potem pa ni bilo časa za jamranje, ker smo takoj začeli delati naprej," je poudarila direktorica hotela Polonca Noč in dodala, da so angažirali izvajalce, ki so sodelovali že pri prenovi hotela 2008. Hotel so si namreč želeli čim prej ponovno odpreti.

Do zdaj so uspešno uredili kuhinjo, restavracijo in recepcijo in že to nedeljo bo lahko hotel odprl svoja vrata in sprejel prve goste. Nastanili jih bodo v sobe v zadnjem delu hotela, ki ni bil poškodovan. 25. februarja pa pričakujejo tudi dve stalni skupini gostov iz Nemčije in Nizozemske, zato bodo do tedaj uredili tudi pritličje in prvo nadstropje.

Za milijon in pol evrov škode
Tretje nadstropje in mansarda se bosta delala popolnoma na novo, celotna sanacija pa bo predvidoma končana pred prvomajskimi prazniki, je nadaljevala direktorica. "Zelo pomembno pa je, da del hotela lahko odpremo že zdaj za zimske šolske počitnice, saj dlje časa, ko je hotel zaprt, več gostov izgublja," je pojasnila.

Prve račune za obnovitvena dela kažejo, da bo škode skupaj za okoli 1,5 milijona evrov. "Zgradbo imamo zavarovano na novo vrednost, opremo pa na sedanjo. Tako da bomo pri opremi morali nekaj sami prispevati, sicer pa bo škodo krila zavarovalnica," je dejala direktorica hotela.

Temelj bohinjskega turizma
Bližnji večji hoteli ob obali Bohinjskega jezera so zaprti in Hotel Jezero je tako za Bohinj izjemnega pomena, je ponovno spomnil tudi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki ga veseli, da jim je v hotelu uspelo uresničiti zastavljeni načrt in da bodo prve goste sprejeli že februarja. "Ves čas smo verjeli v to. Podpiramo tudi nadaljnja prizadevanja lastnikov hotela in verjamemo, da bo, tako kot je rečeno, konec aprila hotel polnoma odprt in upamo, tudi polno zaseden," je dodal.

Hotel Jezero, ki je v lasti družbe Alpinum hoteli, ima 157 ležišč in letno našteje okoli 30 tisoč prenočitev, kar je od pet do šest odstotkov vseh prenočitev v Bohinju. Požar v edinem delujočem večjem hotelu na obali Bohinjskega jezera je zato pomenil velik udarec za celoten bohinjski turizem.