Finančno ministrstvo, ki ga vodi Janez Šušteršič, opozarja, da naj bi se zaradi referendumskih pobud že odzvali finančni trgi. Foto: BoBo
Finančno ministrstvo, ki ga vodi Janez Šušteršič, opozarja, da naj bi se zaradi referendumskih pobud že odzvali finančni trgi. Foto: BoBo
Rast donosov slovenskih obveznic je bil v sredo glede na primerljive države osamljen primer, kar dokazuje, da so se finančni trgi negativno odzvali na zahtevi za razpis referendumov," pravijo na finančnem ministrstvu. Foto: EPA

Ministrstvo za finance je opozorilo, da zahtevi za razpis referendumov o slabi banki in Slovenskem državnem holdingu predstavljata negativen signal mednarodni skupnosti in finančnim trgom, ki skrbno spremljajo ekonomsko in politično dogajanje v Sloveniji. Cena zadolževanja pa je posledično že narasla.

"Investitorji pričakujejo, da bo Slovenija kredibilno nadaljevala implementacijo v oktobru predstavljenih reform in ukrepov za stabilnost bank ter upravljanje premoženja," so zapisali na finančnem ministrstvu.

Negativni vpliv takšne napovedi naj bi se v sredo videl v gibanju donosa na državne obveznice, ki je pri dolarski obveznici s 5,1 odstotka poskočil za 0,5 odstotne točke na 5,6 odstotka in ostal malo pod to mejo do konca dneva.

To naj bi pomenilo, da 0,5 odstotne točke višja obrestna mera na letni ravni predstavlja 8,6 milijona evrov, v desetih letih pa 86 milijonov evrov višji strošek zadolževanja glede na glavnico pred kratkim izdane dolarske obveznice.

"Cena zadolževanja Slovenije je tako z napovedjo zahteve za razpis referendumov narasla, predvsem v primerjavi z drugimi primerljivimi državami, katerih donos se v tekočem tednu ni bistveno spreminjal. Rast donosov slovenskih obveznic je bil v sredo glede na primerljive države osamljen primer, kar dokazuje, da so se finančni trgi negativno odzvali na zahtevi za razpis referendumov," pravijo na finančnem ministrstvu.

Pri dolarski obveznici je pričakovani donos vlagateljev pred njeno izdajo znašal od 6,2 do 6,4 odstotka, po predstavitvi reformnih ukrepov ameriškim vlagateljem in izdaji dolarske obveznice pa se je znižal na 5,7 odstotka in dan pred napovedjo pobude za referendum na 5,1 odstotka.

V sorazmerju z gibanjem donosov se je gibala tudi teoretična cena dolga Slovenije, ki je bila 30. oktobra najnižja od letošnjega avgusta, še navajajo na finančnem ministrstvu.

Na elektronski borzi MTS se donos na slovenske desetletne obveznice zadnjih nekaj dni bistveno ne spreminja. Trenutno se giblje pri 5,61 odstotka, kar je toliko kot ob koncu četrtkovega trgovanja.