"Naš cilj je tudi, da bi dosegli prepoved sklepanja kreditnih pogodb, vezanih na tujo valuto," pravijo v društvu. Foto: EPA
Švicarski frank močnejši, kako naprej?
Združenje frank v boj proti bankam

Društvo je ustanovilo združenje Frank, ki združuje okoli 3.500 slovenskih prejemnikov posojil, vezanih na tečaj švicarskega franka, in v dveh dneh se jim je pridružilo že okoli 600 ljudi. Po besedah enega izmed ustanoviteljev Aleša Majcenoviča upajo, da bodo tako bolj slišani. "Nehajte nas ignorirati in označevati za špekulante," opozarjajo.

Vse, ki so zaradi posojila, vezanega na tečaj švicarskega franka, po odločitvi švicarske centralne banke za sprostitev tečaja franka utrpeli veliko škodo, pozivajo, da se pridružijo društvu in tako skupaj poskušajo vplivati na državo in banke.

Podrobneje o posledicah nihanja tečaja švicarskega franka so govorili v oddaji Točki preloma, ki si jo lahko ogledate v pripetem posnetku ob strani.

Najprej upajo vsaj na pripravljenost na pogovore, v najslabšem primeru pa ne izključujejo niti skupinske tožbe. Izkoristiti želijo vsa pravna sredstva v Sloveniji, zatem pa se bodo obrnili na evropsko sodišče v Luksemburgu, ki je v podobnem primeru po besedah Majcenoviča že razsodilo v prid madžarskemu paru.

Ogorčeni nad neodzivnostjo
Ogorčeni so nad neodzivnostjo države in banke ter poudarjajo, da "niti slučajno nismo bili špekulanti". "Reševali smo si samo stanovanjski problem. Banke so nas zavedle in izkoristile našo stisko. Nihče ni bil primerno opozorjen na morebitne nevarnosti," je povedal Majcenovič.

Soustanoviteljica društva Alja Pestar je pojasnila, da je s partnerjem leta 2007 vzela 64.000 evrov posojila, odplačala sta okoli 20.000 evrov, trenutno pa glavnica znaša blizu 75.000 evrov. "Na kakšna valutna tveganja nisva bila opozorjena. Vsem je bilo jasno, da do nekih nihanj lahko pride, ne pa, da pride do tako velikih razlik, da kredit odplačuješ v nedogled," je dodala.

Želijo si enakopravni položaj z bankami
V združenju ocenjujejo, da je podobnih usod v Sloveniji okoli 10.000. Številni po besedah Pestarjeve niso več sposobni odplačevati posojil, niso sposobni najetja novega posojila za odplačilo obstoječega, njihove nepremičnine so izgubile vrednost, nekaterim grozijo že deložacije, pojavljajo se napetosti v družinah.

Ob tem je poudaril, da se člani združenja nikakor ne želijo znebiti svojih posojilnih obveznosti, želijo si le enakopravnejšega položaja z bankami, ki so zdaj vse breme spremenjenega tečaja prevalile na posojilojemalce.

Švicarski frank močnejši, kako naprej?
Združenje frank v boj proti bankam